Polisen varnar för lappligan

NYHETER

”Det är ett jätteproblem – håll i era saker”

1 av 2 | Foto: Ellinor Bagge och Linda Hodin.

Tiggaren la en lapp på deras bord– sen var telefonen borta.

Nu varnar polisen för lappligans fingerfärdiga brottslighet.

– Det är ett jätteproblem, det kommer massor av anmälningar varje dag, säger Anders Mattsson, förundersökningsledare, Södermalmspolisen i Stockholm.

De skulle äta en trevlig lunch, i stället blev de bestulna.

I måndags satt Linda Hodin, 19, med sin syster Ellinor Bagge, 18, och en kompis och åt på nedre plan i Kungshallen när en tiggare dök upp.

– Han såg väldigt ledsen och svulten ut. Han kom ner för rulltrappan och la en inplastad A4-lapp på vårt bord, berättar hon.

På lappen stod något nedskrivet i blyerts, knappt läsbart.

– Han sa please, please och mumlade något mer vid bordet. Vi sa att han skulle gå därifrån men han lyssnade inte. Då blev jag arg och sa ”Nu får du gå härifrån”, berättar Ellinor Bagge.

Då tog tiggaren lappen från bordet och började skratta. Det dröjde två sekunder innan Linda Hodin märkte att hennes mobiltelefon var borta– men det var för sent. 

Känner sig förödmjukad

– Jag sprang efter i panik, i mobilen har man ju allt- kalender och bilder som inte går att ersätta. Men tiggaren var borta, säger hon. 

Nu känner hon sig förödmjukad.

– Han tog den mitt framför våra ögon och skrattade min syster i ansiktet innan han försvann. Jag har aldrig varit med om att tiggare tar, de brukar bara be om pengar. Jag kan inte släppa det här.

Linda Hodin är långtifrån ensam. Mängder av drabbade har hört av sig till Aftonbladet– alla vittnar om samma händelseförlopp.

Bara de senaste dagarna har polisen i Stockholm city fått in ett 70-tal anmälningar.

– Alla med samma metod– man tigger pengar och lägger fram en lapp. Det sker på restauranger, bibliotek, kontor och till och med i en skola. Platser där folk har sin mobiltelefon liggandes framför sig, säger Anders Mattsson, Södermalmspolisen.

Låtsas vilja ha hjälp

Enligt Thomas Westin, stationsbefäl Norrmalmspolisen rör det sig i regel om en till två personer som låtsas vilja ha hjälp.

– De lägger fram en karta eller en lapp och folk brukar inte förstå vad det står. Sen sticker de handen under lappen och tar plånboken eller telefonen. De är väldigt fingerfärdiga, säger han.

Nu jobbar polisen med att samla in filmer från restauranger och kaféer där händelserna inträffat.

– Det har ökat ordentligt de sista veckorna. Det har tidigare skett liknande stölder på gatan men att söka sig in på restauranger är något nytt. Troligast är att det rör sig om en grupp av personer som jobbar likadant, säger Thomas Westin.

Polisen vill få in tips

Problemen finns även utanför Stockholm. Hos polisen i Uppsala och Enköping har ett 15-tal anmälningar mot lapprelaterade stölder inkommit bara under den senaste veckan. Polisen utesluter nu inte att det rör sig om en liga.

– Troligtvis rör det sig om kringresande grupperingar som reser runt i olika städer och orter, men vi är inte säkra. Vi är väldigt angelägna att få in alla tips vi kan, säger Lisa Sannervik, polisen i Uppsala.

Tills polisen vet mer uppmanar de allmänheten att hålla hårt i sina värdesaker.

– Det är inte säkert att vi kan lösa det här, det är ett fenomen som sker, folk måste ha koll på sina grejer, säger Anders Mattsson.