Barbie – ett ideal på alla fyra med en halv lever

Ny undersökning visar orimligheten i Barbiekroppens proportioner

Chansen att se ut som Barbie är en på minst 4,3 miljarder.

Och tur är väl det.

En kvinna med dockans mått skulle nämligen tvingas gå på alla fyra och bara ha plats för en halv lever i den smala midjan.

Den amerikanska organisationen Rehabs.com har undersökt hur väl Barbiedockan stämmer överens med den verkliga kvinnokroppen.

Resultatet visar att i princip ingen kan leva upp till leksakstillverkaren Mattels idealkvinna, skriver Daily Mail.

Sannolikheten att ha ”Barbiemått” är ungefär 1 på 4,3 miljarder.

Och tittar man på hur en människa med dockans proportioner skulle fungera är de höga oddsen goda nyheter.

Barbies hals är ungefär två gånger längre och cirka 15 centimeter tunnare än den amerikanska medelkvinnans. Vilket skulle resultera i att en levande Barbie inte skulle ha en chans att orka hålla upp huvudet, skriver Daily Mail.

Tittar man på midjan är resultatet skrämmande. Dockmidjans proportioner är för smal för att alla organ en människa har ens ska få plats.

Till exempel finns det bara utrymme för en halv lever och några centimeter tarmar.

Och en ideal Barbiekvinna skulle förmodligen inte ta sig särskilt långt i världen – hon skulle nämligen inte kunna gå på två ben.

De smala vristerna och tunna anklar skulle tvinga Barbie att gå på alla fyra.

Rehab.com är en organisation som hjälper människor med bland annat drogproblem och ätstörningar att hitta hjälp. Deras Barbie-statistik vill peka på de ”absurda fysiska drag som i över 50 år har varit ett ideal för flickor”, skriver Daily Mail.

Barbiedockan och tillverkaren Mattel har många gånger tidigare varit föremål för stark kritik. 1998 förändrades också måtten, men inte tillräckligt för att en levande kvinna skulle kunna se ut som Barbie, enligt Rehabs.com.

Publisert: