”Hinsehäxan” dömd till fängelse för narkotikabrott

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lillemor Östlin berättade i boken Hinsehäxan om sitt liv.
Foto: MARIA ÖSTLIN
Lillemor Östlin berättade i boken Hinsehäxan om sitt liv.

Lillemor ”Hinsehäxan” Östlin, 72, döms återigen till fängelse.

Hovrätten för Nedre Norrland fastställer tingsrättens dom och dömer henne till 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Hovrätten över Nedre Norrland fastställer tingsrättens beslut och dömer Lillemor "Hinsehäxan" Östlin, 72 år, till fyra år och sex månaders fängelse för narkotikabrott.

En 49-årig man från Sundsvall döms till 2,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Förnekar brott

Enligt rätten har Lillmor Östlin sålt närapå ett kilo amfetamin till mannen i vintras.

Hon förnekar brott och menar att kontakterna och amfetaminköpet genomförts av ett par från Stockholmstrakten. Men paret menar å sin sida att Östlin var den som pratade med mannen och bestämde träff i Skärholmen för överlämning av drogerna.

Den dömde mannen har tidigare sagt att det var en kvinna som sålde drogen. Men i rätten har han ändrat sig och säger att han inte minnns om det var en man eller kvinna. Lillemor Östlin har i förhör menat att hon under hot tvingats ta hand om amfetaminet.

Hovrätten skriver i domen att det är ”ställt bortom rimligt tvivel” att det skulle vara någon annan än Östlin som varit i kontakt med mannen och sålt amfetaminet.

Rymde tre gånger

Den 72-åriga Lillemor Östlin är ­en av de som suttit längst i svenska fängelser, framförallt på Hinseberg. Hon har tillbringat 25 år av sitt liv inom Kriminalvården där hon avtjänat straff för narkotikabrott.

Under sina år på Hinseberg har hon också ­lyckats rymma tre gånger.

För åtta år sedan, 2005, gav hon ut sin självbiografi ”Hinsehäxan” där hon skrev om sitt liv. Där berättar hon om sin uppväxt och hur hon började ­använda droger. Hon skriver själv att hon missbrukat amfetamin i över 40 år.

Träffade Lennart Geijer

I boken skriver hon att hon tvingdes prostituera sig för att klara försörjningen. Och genom prostitutionen blev hon betald älskarinna till den  före ­detta socialdemokratiske justitieministern Lennart Geijer. Trots att Lillemor Östlin umgicks i samma kretsar som bordellmamman Doris Hopp, menar hon att hon inte var inblandad i den så kallade Geijeraffären.

Aftonbladet har sökt Östlins advokat, som bett om att få återkomma.

Publicerad: