Nyheter

Hann ta ett sista farväl

Av: 

Eric Tagesson

Mattias Sandberg

Olof Svensson

NYHETER

 Familjen vakade vid Lilians sida under sista timmarna  Kungen: Hon var en sann glädjespridare

Här i hemmet på Djurgården somnade prinsessan Lilian in.
Här i hemmet på Djurgården somnade prinsessan Lilian in.

Madeleine och Victoria hann ta ett sista känslosamt farväl av Lilian.

Syskonen avbröt möhippan och flög hem från Schweiz.

Hela kungafamiljen ­vakade vid Lilians sida ­­under hennes sista timmar i livet.

I går eftermiddag avled prinsessan till slut i sin säng – 97 år gammal.

Prinsessan Lilian avled på övervåningen i sitt hem ­Villa Solbacken på Djur­gården i Stockholm.

Vid hennes sida fanns ­hela kungafamiljen.

Strax efter klockan 23 körde begravningsbilen in ­genom grindarna – en halvtimme senare körde bilen ut från gården igen.

Lilian har under flera år vårdats dygnet runt i sitt hem – och den senaste tiden har hennes hälsa blivit allt sämre.

Under lördagen försämrades Lilians tillstånd ­kraftigt. Läkare informerade kungafamiljen om att den 97-åriga prinsessan var nära döden.

Hennes hjärta skulle inte orka länge till.

Victoria och Madeleine – som bägge befann sig i Alperna med ett stort kompisgäng för att fira prinsessans möhippa – avbröt genast festligheterna och flög hem från Schweiz.

Och syskonen hann fram i tid.

Starka band

I lördags kväll landade de i Stockholm. Från flygplatsen åkte de ­direkt ut till Villa Solbacken, där resten av kungafamiljen väntade.

– De avbröt sin vistelse i Schweiz och kom till Stockholm och besökte prinsessan Lilian. Hela kungafamiljen var med de sista timmarna, säger Bertil Ternert, ­hovets informationschef.

För Victoria blev det ett känslofyllt farväl.

Bandet mellan henne och Lilian har alltid varit väldigt starkt. Medan kungen ­inledningsvis var tveksam till Victorias relation med ­Daniel, så var Lilian den som stöttade och tröstade kronprinsessan.

De senaste åren har Lilians hälsa hindrat henne från att vara med i officiella sammanhang – men kunga­familjen har ofta besökt henne i hemmet på Djurgården.

För två år sedan bekräftade hovet att Lilian led av en demenssjukdom – och hon har vårdats av systrar från Silviahemmet.

Varit dålig länge

Lilians svägerska, Marianne Bernadotte, nåddes av beskedet klockan 18 i går.

Hon hälsade på Lilian så sent som för en månad ­sedan.

– Hon var förstås mycket trött. Vi satt vid hennes säng. Hon var ju mycket gammal och hade varit ­dålig ganska länge, jag vet inte riktigt om hon kände igen mig, säger hon.

Marianne Bernadotte är änka efter Sigvard Bernadotte och har träffat Lilian mycket genom åren.

– Hon har ju alltid funnits där för mig. Det är bara att beklaga. Men hon blev ju mycket gammal. Det var nog skönt för henne att få somna in, säger hon.

”Kär familjemedlem”

Strax innan klockan 23 i går skrev kungen ett minnesord på hovets hemsida. Han uttryckte kungafamiljens stora sorg och saknad.

”Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig.”

”En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta.”

Tar över villan

I dag kommer kungen att närvara vid ett statsbesök av Turkiets president Abdullah Gül som ska pågå i tre dagar.

– Det kommer genomföras enligt planeringen säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Carl Philip tar nu över prinsessan ­Lilians hem Villa Solbacken.

Eftersom prins Bertil och Carl Philip stod varandra mycket nära testamenterade han huset till ­honom innan han dog. I ­testamentet fanns tillägget att ­Lilian skulle få bo kvar i huset så länge hon levde.

Med anledning av Prinsessan Lilians bortgång kommer sorgeringning att ske i Stockholms innerstad under morgonen. Den kommer att ske från kl. 08.00 till 08.10.

Så hyllas Lilian

På samtliga Kungliga slott, Sollidens och Stenhammars slott, Hovstallet och Slottsbacken 2 flaggas det på halv stång från och med måndagen den 11 mars till och med begravningsdagen, till dess att begravningen har ägt rum, uppger hovet på sin hemsida. 

Ett undantag utgör Kungliga slottet där det flaggas på halv stång måndagen den 11 mars kl 8.00 till 11.00. Från kl. 11.00, till dess det turkiska statsbesöket är avslutat på onsdag kväll den 13 mars, är dock flaggan på hel stång för att hedra den turkiske presidenten. Därefter flaggas det som vid övriga Kungliga slott, uppger hovet.

Måndagen den 11 mars anländer Turkiets president Abdullah Gül till Stockholm på inbjudan av H.M. Konungen för ett tre dagar långt statsbesök.  Inga förändringar i programmet kommer att göras med anledning av H.K.H. Prinsessan Lilians bortgång.

Så minns vi prinsessan

Lilian har spelat en oerhört stor roll för kungafamiljen, och kanske framför allt för kronprinsessan Victoria. Hon var, skulle jag säga, en av de viktigaste personerna för Victoria.”

Herman Lindqvist, författare och historiker.

Hon var en humoristisk person och en frisk fläkt. Jag minns ­hennes livlighet och hennes nyfikenhet. Hon var lite som en farmor i familjen.”

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och mångårig medarbetare vid hovet.

Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död. Det är en av många svenskar omtyckt och uppskattad medlem av kungahuset som nu gått ur tiden. Jag vill framföra mitt och ­regeringens djupa deltagande med anledning av prinsessan Lilians bortgång.”

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Lilian var en väldigt glad och spontan person som ofta bjöd på ­roliga historier.”

”Hon kände sig ensam efter prins Bertils död och hon ringde mig ofta privat bara för att prata av sig om saker och ting, så som man gör nära vänner emellan.”

Charles Hammarsten ­nära vän till Lilian, som också fotograferat kungafamiljen i decennier, till TT.

Hon var en väldigt charmig, rolig, elegant och slagkraftig kvinna som bjöd på många roliga historier genom åren. Hon var nästan lite fräck ­ibland.”

Vännen Signe von der Esch, till TT.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter