Reinfeldt till stenhård attack mot Billström

Tobias Billström.
Tobias Billström.

Stormen pågår för fullt mot Tobias Billström – och nu får han stenhård kritik av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Statsministern säger att migrationsministern stått för flera olämpliga uttalalden.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, säger han till TT.

Tobias Billströms uttalanden i en intervju i Dagens Nyheter har väckt stor irritation både i och utanför hans eget parti.

Sociala medier flödar över av kritik från såväl partikamrater som personer inom övriga Allianspartier. Men också personer i övriga partier är mycket kritiska. Endast Sverigedemokraterna har gått till försvar för Billström.

Och kritiken fortsätter trots att Billström gått ut i TT och bett om ursäkt för hur han formulerat sig.

Reinfeldt: Mycket olämpligt

Nu sållar sig även statsminister Fredrik Reinfeldt till de som sågar Billströms uttalanden. Han säger till TT att migrationsministern gjort flera felsteg på sistone och att han avvikit från inriktningen för den moderata migrationspolitiken. Reinfeldt säger förvisso att det är bra att Billström bett om ursäkt, men att det han sagt varit mycket olämpligt.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, säger Reinfeldt.

Till Dagens Nyheter säger statsministern att det är svårt att vara migrationsminister.

– Han har haft förmåga att visa den balans och det omdöme som krävs. Nu har han brustit vid ett par tillfällen. Då har jag understrukit att nu krävs hårt arbete och att hålla sig till den linje som är regeringens och Moderaternas för att återvinna förtroendet, säger Fredrik Reinfeldt.

"Han är ledsen"

I går uppgav Billströms pressekreterare Linda Norberg för Aftonbladet att det skulle finnas tid för intervju. Men efter hans pudel i TT uppgav hon att han inte längre vill uttala sig.

– Vi känner att det får stanna där. Han ber om ursäkt, är ledsen för det han sagt och ber om ursäkt. Det får vara bra så, säger hon.

Muf: "Inte acceptabelt"

Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe krävde innan Billströms TT-ursäkt just en ursäkt:

– Det är inte ett acceptabelt sätt att uttrycka sig på. Jag förstår helt ärligt inte vad hår- eller ögonfärg skulle ha med något av detta att göra. Jag utgår från att han tar sig en ordentlig funderare på vad han säger, hur det uppfattas, och att han ber ursäkt, sa han via sin pressekreterare till Aftonbladet.

Publisert: