Polisen utreder SD-bråket

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Christian Westling

SD-topparna fastnade på film när de kallade en man för "babbe" och beväpnade sig med järnrör.

Nu har händelsen polisanmälts – för hets mot folkgrupp och förberedelse till misshandel.

– Vi har upprättat sex förundersökningar, säger Lars Byström vid länskriminalpolisen i Stockholm.

De tre SD-topparnas festkväll slutade med ett brutalt bråk på Kungsgatan i Stockholm. I en film som Expressen publicerat hörs de ledande sverigedemokraterna kalla en man för det rasistiska ordet "babbe" varpå de beväpnar sig med järnrör.

"Skyldiga att agera"

Nu har händelsen polisanmälts – av polisen.

– Vi är skyldiga att agera om det kommer saker och ting till vår kännedom där man kan misstänka brott, säger Lars Byström.

Enligt länskriminalen har man upprättat sex stycken förundersökningar. Brottsrubriceringarna är hets mot folkgrupp och förberedelse till misshandel.

Färsk utredning

– Förundersökningarnas syfte är att ta reda på om det finns någon skäligen misstänkt och om misstankarna räcker till att ett åtal kan väckas, säger Lars Byström.

Förundersökningarna inleddes under fredagen. Då hade ännu ingen delgivits misstanke om brott.

– Utredningen får visa om det finns anledning att kalla någon till förhör, säger Lars Byström.

"Mycket allvarligt brott"

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) säger att det är "självklart" att polisen inleder en förundersökning efter att filmklippen har nått offentligheten.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring till att beväpna sig med järnrör på natten än att använda det i bråk. Här hade man dessutom varit i konflikt med en person innan man plockade upp de här järnrören, säger Thomas Bodström.

Han välkomnar polisens utredning.

– Jag utgår ifrån att de gör en ordentligt utredning eftersom det handlar om så allvarliga brott. Att använda sig av järnrör uppfyller flera kriterier av grov misshandel. Dels är man flera personer, dels är det ett livsfarligt vapen som man förefaller planera att använda mot en människa som har svårt att försvara sig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN