Nyheter

Här gör städfirman rent i handfatet med toaborsten

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Stora städfirmor snokar, stjäl och kan göra ditt hem smutsigare än vad det var från början.

Det avslöjar norska TV 2 i kväll i en granskning av städbranschen i Norge.

– Det är helt förkastligt, absolut förkastligt, säger städexperten Inger Dahl till tv-kanalen.

För att granska olika städfirmor så installerade norska TV 2 dolda kameror i en lägenhet i centrala Oslo. Efter det beställde de städhjälp från tre stora firmor: Citymaid, Renhold.no och AC Renhold.

”Helt förkastligt”

Efter att tjänsterna var färdiga blev medarbetarna på TV 2 chockade. Filmerna från de dolda kamerorna visade hur städarna "gjorde rent" duschutrymmen och handfat med toalettborsten, stal pengar samt snokade i lådor och bland privata tillhörigheter, rapporterar VG Nett.

– Det är helt förkastligt och jag är ledsen å hela branschens vägnar. Att de uppför sig på det sättet är långt ifrån professionellt, säger specialrådgivaren Inger Dahl till TV 2 i kvällens avsnitt av programmet "TV 2 hjelper deg".

Hon är en av Norges främsta experter inom städbranschen och har över 30 års erfarenhet. Fast under alla sina år har hon aldrig någonsin upplevt något liknande.

Två av tre stal pengar

Innan städfirmorna kom så skitades lägenheten ner med damm, sylt- och senapsfläckar, hår, tvål och tandkräm. Allt för att i efterhand kunna mäta hur pass noggrant städföretagen gjort jobbet. Totalt hade teamet från tv-kanalen 20 olika punkter som man kontrollerade.

De placerade också ut "fällor" - en godisskål, en Ipad och pengar.

Alla de tre firmornas städare åt av godiset. Medarbetare i två av de tre firmorna, AC Renhold och Renhold.no, stal dessutom pengar.

– Det är helt förkastligt, absolut förkastligt. De ska inte ta godsaker och absolut inte pengar, säger Inger Dahl till TV 2.

Dubbelt så hög halt bakterier

Men inte nog med att de tog godis och pengar. Efter alla de tre firmorna varit i lägenheten uppmättes högre halter av bakterier på enskilda områden efter att de städat. Sannolikt på grund av att städutrustningen varit skitig.

– Eftersom det uppmättes högre halter av bakterier efteråt är nog den enda förklaringen att de använde utrustning som redan använts utan att bli rengjorda, säger Inger Dahl.

Och mycket riktigt - på filmerna ser man tydligt hur en medarbetare från AC Renhold använder toaborsten till att rengöra både toalett, handfat och duschutrymme. Med blotta ögat ser det skinande rent ut men mätningarna visar att det efter städningen nästan är dubbelt så mycket bakterier i handfatet och duschen.

”Han städar helt fel”

Chito B Guzman, chef på företaget AC Renhold, blir chockad när han får se en av sina anställda städa med toaborsten.

– Det är inte bra. Han städar helt fel, säger han till "TV 2 hjelper deg".

Brukar ni städa era kunders badrum med toalettborste?

– Nej, nej, nej. Aldrig, aldrig. Jag beklagar detta väldigt mycket, säger han.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: