20 döda i nya fågelinfluensan

Nu misstänks den smitta mellan människor

Forskare tar ett blodprov från en kyckling i Hong Kong.
Forskare tar ett blodprov från en kyckling i Hong Kong.

Antalet dödsfall i Kina i den nya varianten av fågelinfluensan har nu stigit till 20 personer.

40 procent av de insjuknade har inte haft kontakt med tamfåglar.

Nu är experterna rädda för att viruset börjat spridas mellan människor.

Den nya fågelinfluensan, H7N9, har smittat 102 människor. De flesta av dem är bosatta i östra Kina, varav flera i storstaden Shanghai. Endast ett fall har konstaterat i Peking, uppger AFP.

Enligt Smittskyddsinsitutet i Kina har 40 procent av dem som insjuknat aldrig varit i kontakt med tamfåglar. Nu väcks frågan om smittan börjat spridas mellan människor. Just nu undersöker utredare om så är fallet.

– Huvudfokuset nu är att slå fast om viruset spritts mellan människor i mindre utsträckning. Än så länge finns inget som tyder på det, förutom i de här väldigt speciella fallen, säger WHO-representanten Michael O'Leary, syftande på de som fått viruset utan att ha varit i kontakt med tamfåglar.

Risk för pandemi

I flera fall i Shanghai har viruset gått mellan familjemedlemmar.

En internationell grupp av hälsoexperter är just nu på en veckas lång studieresa i Peking och Shanghai, för att studera viruset.

För tillfället finns inget vaccin för H7N9.

I Taiwan har man tagit emot exemplar av viruset, för att kunna studera det och försöka få fram ett vaccin.

Experter är rädda för att den fågelinfluensan ska fortsätta att mutera och i snabbare takt börja smitta mellan människor. Det skulle då finnas risk för en pandemi: att viruset sprids över stora delar av världen.

Publisert: