Löfven sågar regeringens utspel

Publicerad 2012-09-17

Alliansens partiledare.

Regeringen sänker skatten för pensionärer från och med nästa år med cirka 50 kronor i månaden.

Budgetutspelet imponerar inte på S-ledaren Stefan Löfven.

– Regeringens politik håller inte ihop, nu försöker man minska skattegapet eftersom man närmar sig en valrörelse, säger han.

I dag presenterade regeringen ännu en satsning som ingår i höstens budget. Från och med nästa år sänks skatten för pensionärer med mellan 500-700 kronor per år. Reformen kostar 1,15 miljarder kronor och har drivits hårdast av Kristdemokraterna. Det är fjärde gången sedan 2006 som skatten sänks för pensionärerna. I och med att regeringen tidigare sänkt skatten för arbete – via fyra jobbskatteavdrag – så har pensionärer betalat mer skatt.

”Har infört en politik som inte håller ihop”

Socialdemokraterna har tidigare kritiserat det faktum att det finns ett skattegap mellan pensionärer och de som arbetar. Men trots dagens besked från regeringen att gapet nu minskar är S-ledaren Stefan Löfven frän i sin kritik.

– Man ska inte vara nöjd med det här som pensionär. Det är regeringen som skapat de här skillnaderna i skatteuttag. Det är de som har infört en politik som inte håller ihop, säger han.

Enligt Löfven har fundamentet i regeringens politik tidigare varit att det ska finnas större skillnad i beskattning mellan de som arbetar och andra.

– Det innebär att pensioner får högre skatt. Men nu säger man att gapet måste minska. Antagligen gör man det nu eftersom man närmar sig en valrörelse. Då ger man 50 kronor i månaden. Vi har varit väldigt tydliga från start med att pension är uppskjuten lön och ska därför beskattas lika.

”Principen är helt fel”

På torsdag ska finansminister Anders Borg (M) presentera regeringens höstbudget. Det mesta innehållet är redan känt då de har presenterats i en rad utspel. Men ännu återstår ett par miljarder som ska användas. Efter regeringens budget är det oppositionens tur att komma med sina skuggbudgetar. Stefan Löfven kan ännu inte ge några besked om hur Socialdemokraterna kommer att hantera frågan om pensionärsskatten.

– Men vi har ju sagt hela tiden är att vi vill sluta det här gapet. Men sedan måste vi få återkomma till hur mycket vi har råd med. Men principen är helt fel och därför har vi lagt förslag i alla våra budgetar på hur gapet ska minskas. Men hur mycket vi får råd till får vi se, säger han.