Vilks om Jihad Jane: ”Ge henne ett milt straff”

Publicerad:

NYHETER

Tror inte hon är farlig i dag

1 av 2
”Jihad Jane”.

I morgon faller domen mot ”Jihad Jane” som åtalas för att ha planerat att mörda Lars Vilks.

Men konstnären själv tycker att hon ska få ett milt straff och hade släppt henne fri om han fick bestämma.

– Det hela är bara tragiskt, säger Lars Vilks.

I morgon faller domen mot Colleen LaRose, 48 år från Philadelphia och av sig själv kallad ”Jihad Jane”, rapporterar Sydsvenskan.

Hon har suttit anhållen sedan år 2009. Hon åtalas för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks efter att han gjort konstverk som uppfattats som provocerande och kränkande för muslimer. I morgon riskerar Colleen LaRose att dömas till livstids fängelse.

”Tror inte hon var nära”

Men Lars Vilks själv tycker att livstid skulle vara ett alldeles för hårt straff och säger till Sydsvenskan att om han hade fått döma så hade han släppt LaRose fri.

– Det är klart att det är en allvarlig sak hon har blandat sig i, men hon lär ju inte kunna göra så mycket nu. Skulle hon försöka blanda sig i nya saker så skulle det komma fram rätt snabbt, säger Lars Vilks till Aftonbladet.

Colleen LaRose har själv sagt att hon var nära sitt mål.

– Men jag tror inte att hon var det. Kanske i sina egna ögon.

”Tragiskt”

Enligt Vilks ska hon ha fått instruktioner till vad hon skulle göra.

– Vad jag förstår så ska man ha sagt till henne att tömma magasinet med sex skott och tydligen så tog hon det på allvar. Hon menade att allting var klart, men någonting hängde upp sig, säger Lars Vilks.

Han tycker själv att hon ska få ett milt straff och tror att det är möjligt att hon har lärt sig en läxa.

– Det hela är bara tragiskt. De här figurerna är ute och fiskar efter folk och kan dra till sig människor som söker en mening med livet. Livstid är verkligen att ta i, med tanke på omständigheterna.

Skulle du inte vara rädd om hon gick fri?

– Nej. De är farliga så länge man inte känner till dem. Men nu är hon känd, säger Lars Vilks.

Colleen LaRose har erkänt sig skyldig till komplott mot utländskt mål, att hjälpa terrorister och för att ha ljugit för FBI.

Publicerad: