Nyheter

Kan inte förklara människorov

NYHETER

25-åringen kidnappade ung flicka – vet inte varför

Mannen kan inte ge någon egentlig förklaring till varför han en novembermorgon i Örgryte i Göteborg, plötsligt attackerade Anna, 9, och drog in henne i sin bostad.

Där hölls hon fången i 18 timmar.

– En impulshandling, säger mannen, 25 år gammal. I dag börjar rättegången i Göteborg och mycket kommer att handla om hur brottet ska bedömas.

Människorov anser åklagaren, olaga frihetsberövande anser mannen. Skillnaden är cirka tre års fängelse.

Skillnaden i brottsuppfattning stod klar redan i åklagarens och försvarsadvokatens inledande yrkanden. Åklagaren betonade bland annat den skräck som den nioåriga flickan känt, medan försvararen gav en annan version.

Visst fanns de tre knivar i rummet, men dem plockade 25-åringen undan så att hon inte skulle skada sig, säger advokaten. Han använde dem inte för att skrämma henne.

Kräver stort skadestånd

Inte heller ska han ha skrämt henne med att han var farlig.

– Han sade redan i ett tidigt skede att han inte hade för avsikt att skada henne, sade Claes Östlund, mannens försvarare.

Däremot medger mannen att han sagt till henne att hans föräldrar i våningen ovanför var farliga och kunde skada henne.

Flickans eget ombud kräver att 25-åringen ska betala 340 000 kronor i skadestånd till nioåringen.

Hos nioåriga Anna har de 18 påtvingade timmarna i mannens bostad satt djupa spår. Rapporten från den psykolog som har hjälpt henne berättade för rätten om en flicka som fortfarande flera månader efter händelsen är märkt av sina upplevelserna.

Posttraumatiskt stressyndrom

Hon är ständigt rädd och kan inte vara ensam. Hon har drabbats mycket allvarlig av posttraumatiskt stressyndrom, enligt psykologen.

Anna är enligt psykologen bekymrad över att uppmärksamhet kring henne blir stor i samband med rättegången. Hon tycker också att det är djupt orättvist att hon inte har något inflytande över de uppgifter som läggs fram om henne.

25-åringen satt de första timmarna av förhandlingarna i brunorange tröja, med böjt huvud vid sin försvarare. Denne, Claes Östlund, berättade för rätten att mannen är på en 12-årings nivå mognadsmässigt och har symptomen Aspergers syndrom.

– Det innebär att han måste leva ett liv med rutiner, allt ska vara på ett visst sätt, sade Östlund.

Vet inte varför

Bryts rutiner så blir det kaos.

Den här morgonen hittade han inte sin cigarettändare när han står utanför sin bostad. Rutinen var bruten. Då kom Anna gående, på väg till skolan.

Varför han attackerade henne vet han inte.

– Han inser snart att han gjort fel, att detta inte är rätt, säger Östlund.

– Men på grund av sin störning kan han inte hitta en lösning. Han upplever att han och flickan diskuterar hur han ska göra. De är ett samspelt par, känner han, ett samspelat par på samma nivå.

Det tog 18 timmar, konstaterade advokaten.

TT

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter