Så beskriver polisen skottlossningen mot rånarna i Södertälje

NYHETER

"Han faller ihop direkt när jag trycker av"

1 av 23 | Foto: En av rånarna sköts i huvudet av polisen i centrala Södertälje. Först sa polisen rånarna använt naturtrogna kopior av vapen. Men nu menar polisen att rånarna avlossat minst ett skott med skarpt vapen.

Tre poliser sköt sammanlagt 18 skott mot rånarna i Södertälje.

En av gärningsmännen dog efter att ha träffats i huvudet – så här berättar polisen om dödsskottet:

”Jag skjuter direkt när han kommer runt hörnet på bilen med vapnet höjt”.

I åtalet mot Södertäljerånarna framgår nu hela dramatiken vid skottlossningen på Storgatan 3 i vintras.

Polismannen och en kollega hade precis kommit ut från polishuset när de fick höra av andra utryckande kollegor om det pågående rånet bara något hundra meter längre bort.

De sprang då mot platsen och fick snart syn på en silverfärgad bil som stod framkörd.

"I samband med att jag upptäcker bilen så drar jag mitt tjänstevapen och gör mantelrörelse samtidigt som jag fortsätter framåt. Jag håller vapnet i min högra hand riktat neråt när jag passerar en telefonkiosk som står mitt på gågatan” berättar en av poliserna i åtalet.

Skrek: Ta skydd

Han berättar att han inte såg någon vid Teljehusets entré utöver rånarnas bil som stod parkerad med dörrarna öppna.

Polismannen säger att han skrek åt människor på andra sidan gatan, vid Kringlanhuset, att ta skydd.

”När jag tittar mot entrén igen så ser jag någon med rånarluva i entrén och som jag uppfattar det lyfter han upp ett automatvapen och riktar det mot mig. Jag avlossar då ett skott mot bilen som står mellan mig och rånaren eftersom han står i entrén och att jag inte hade koll på vad som fanns bakom”.

Personen i rånarluva försvann sedan in genom entrén igen och polismannen rörde sig då vidare mot en soptunna av stål, bakom den intar han eldställning med vapnet riktat mot rånarbilen.

”Jag ser sedan hur det kommer ut tre maskerade personer genom entrén och hur de hukar sig bakom bilen och jag uppfattar också minst två vapen” säger polismannen enligt åtalet.

Han säger också från hans position så kunde han se genom hela bilen genom framrutan. Då kunde han se rånarna hålla på med något i bakluckan.

”Skjuter direkt”

”Jag ser hur en av rånarna kommer runt bilen med vapnet höjt och uppfattar det som att han riktar det mot mig för att avslossa det, så jag skjuter direkt när han kommer runt hörnet på bilen med vapnet höjt. Eftersom dörren står öppen så siktar jag högt mot bröstet på rånaren och jag uppfattar att han faller ihop direkt när jag trycker av”.

Samtidigt såg han genom bilens framruta hur de andra rånarna fortsätter hålla på med något i bakluckan – och sköt två skott genom bilen.

”Jag uppfattar det sedan som att NN (poliskollegas namn, reds anm) avlossar ett antal skott från min vänstra sida och att rånarna kommer att försöka åka från platsen. Jag avlossar då tre skott mot vänster framdäck och sedan ett skott mot den högra sidan av fronten."

Sprang fram till rånaren

Sedan försvann bilen och poliserna sprang fram till den kvarlämnade rånaren som låg på marken. De fick slå undan en person som kom fram för att försöka dra av luvan på rånaren.

"Jag tar fram min telefon och ringer 112 och får svar direkt jag säger att vi behöver en ambulans och att jag är polis och att vi har en skadad rånare som ligger på gatan vid Storgatan 3."

Den skottskadade mannen hade blå läppar men puls och poliserna vände honom i framåtstupa sidoläge. Han fördes till sjukhus men skadorna var så allvarliga att han dog några dagar senare.

Åklagare vid Riksenheten för polismål inledde en förundersökning men när alla omständigheter vägts in lades utredningen ner. Ingen av poliserna hade begått något brott enligt åklagaren utan agerat som förväntats av dem.