Tung intern kritik mot Stefan Löfven

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:

S-ledaren Får kritik i sin egen paradgren

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Gabriel Wikström, SSU:s ordförande.

Det blåser upp till jobbstrid för Stefan Löfven.

I dag gick partistyrelsens förslag inför kongressen ut till ombuden – och nu pyr missnöjet.

Bland dem som kräver mer långtgående insatser för att få unga i jobb finns SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

– Vi är beredda att ta strid på kongressen, säger han.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Stefan Löfven och partiledningen riskerar att gå på en riktig jobbsmäll på kongressen i Göteborg i april. Ombuden som ska delta informerades på lördagen om partiledningens ställningstaganden vid en videokonferens.

Kongressen är Socialdemokraternas tyngsta instans och det är där partiets politiska prioriteringar inom områden som jobb, ekonomi och skola läggs fast.

Jobbavsnittet väcker irritation

Sedan Stefan Löfven valdes till ny S-ledare har han gjort allt för att sno tillbaka jobbfrågan från alliansregeringen.

Men nu pyr missnöjet i det egna partiet i Löfvens egen paradgren. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det partistyrelsens vaga formuleringar i jobbavsnittet som väcker irritation. Tydligare skrivningar med garantier om åtgärder för unga arbetslösa finns bland det som efterfrågas.

– Partiledningen har fastnat i kamrerstänket och att hålla i varje skattekrona. Ibland måste man våga släppa det och gå längre, säger en S-källa.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är mycket hög, över 130 000 unga mellan 15 och 24 år saknar jobb. Och partiledaren Stefan Löfven har under ett års tid gång på gång lyft fram S krav på ett jobb- och utbildningskontrakt för personer under 25 år.

– Ingen ung människa ska vara arbetslös mer än sex månader, de ska jobba, gå skola eller ha praktik, har han ofta sagt.

SSU kritiska

Men enligt vad Aftonbladet erfar saknas trots partiledarens uttalanden nu helt en tidsgräns i förslaget till kongressbeslut. Partistyrelsen skriver att den vill se en tidsgräns, men slår inte fast var den ska gå.

Ungdomsförbundet SSU hör till dem som varit allra tydligast i kravet på en gräns. Man har dock hela tiden velat gå längre än moderpartiet.

– Det rimliga borde vara 90 dagar. För en ung människa är tre månader en väldigt lång tid. Ju längre man är arbetslös desto svårare är det att komma in på arbetsmarknaden, säger Gabriel Wikström.

Bland dem som vill se tuffare skrivningar i jobbavsnittet finns nu planer på att driva frågan ända in på kongressen. SSU-basen bekräftar att ungdomsförbundet är med och raggar röster bland ombuden.

– Partiledningen vill inte ställa sig bakom våra krav eftersom man är rädd för att det kommer att kosta för mycket pengar. Men vi anser att ungdomsarbetslösheten redan kostar så mycket pengar, oerhörda summor, och att risken är att det bara blir dyrare ju längre unga får gå arbetslösa, säger Wikström.

Publicerad: