Upprörd debatt om näthat på Publicistklubben

”Det är klart att det gör ont att läsa”

Linda Hjertén, reporter på Aftonbladet, Mats Dagerlind, krönikor på Avpixlat, Sakine Madon, politisk redaktör på Norran och Katarina Mazetti, författare.
Linda Hjertén, reporter på Aftonbladet, Mats Dagerlind, krönikor på Avpixlat, Sakine Madon, politisk redaktör på Norran och Katarina Mazetti, författare.

Sajten Avpixlat stod i fokus när Publicistklubben debatterade näthat.

En av hemsidans kolumnister hade bjudits in – men han ville inte ta något ansvar för vad som skrivs på bloggen.

– Varför ska en Wordpress-blogg ha en ansvarig utgivare? sa Mats Dagerlind, krönikör på sajten.

Debatten kring näthat fortsatte i kväll på Publicistklubben i Stockholm.

Inbjudna till panelen var: Katarina Mazetti, författare, Linda Hjertén, reporter på Aftonbladet, Sakine Madon, politisk redaktör på Norran och Mats Dagerlind, krönikör på Avpixlat.

”Går näthatet att stoppa?”

Debatten gick under rubriken: ”Går näthatet att stoppa?”.

I fokus stod "Avpixlat", en sajt med kopplingar till Sverigedemokraterna och som ofta anklagas för att vara en källa till näthat, framförallt i sina kommentatorsfält.

Flera gånger frågade publiken och moderatorn Stina Dabrowski vem som ska ta ansvar för vad som skrivs på sajten, "Avpixlat" saknar en ansvarig utgivare.

Kallade sajten för en blogg

Mats Dagerlind menade på att det diskuteras inom redaktionen om man ska skaffa en ansvarig utgivare, men kallade sajten samtidigt för en blogg. Enligt honom är det i kommentatorsfälten som hatet finns och att sajten inte har resurser för att moderera bort det som skrivs där.

– Varför ska en Wordpress-blogg ha en ansvarig utgivare? sa han.

”Det är klart att det gör ont”

I panelen och publiken fanns flera journalister som drabbats av näthat. En av dem var Lisa Magnusson, som undrade varför "Avpixlat" hänger ut människor i artiklar med namn och bild när många skribenter själva är anonyma.

En annan var Aftonbladets Linda Hjertén. Hon berättade att hon fått över hundra träffar efter att ha sökt på ordet "våldtäkt" i sin mejlbox.

– Det är klart att det gör ont att läsa, sa Hjertén.

Publisert: