Nyheter

Nu rasar allt runt Reinfeldt

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Här är veckans smällar – och fler väntar...

Den senaste veckan har Fredrik Reinfeldt åkt på flera stjärnsmällar.

I fråga efter fråga har statsministern gått på pumpen.

I dag väntas han åka på två nya nederlag i riksdagen.

I förrgår havererade förhandlingarna kring jobbpakten. Uppgörelsen mellan regering, fack och arbets­givare skulle bli regeringens viktigaste vapen mot ungdomsarbetslös­heten – och Socialdemokraterna.

I går tvingades Reinfeldts parhäst, finansminister Anders Borg (M), återigen hålla presskonferens för att förklara vad som händer med regeringens jobbsatsningar.

”Förslaget har havererat”

Han kritiserade även Stefan Löfven för att ha politiserat frågan om jobbpakten.

– Det är klart att finansministern vill att oppositionen ska vara tyst när deras enda förslag mot ungdoms­arbetslösheten har havererat, svarar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena ­Andersson.

Samma dag som jobbpakten sköts i sank gav sig Reinfeldt in i den försvarsdebatt som rasat de senaste veckorna. Efter att ha kallat ÖB Sverker Göranson för ett ”särintresse” fick han tung kritik från partivänner.

Ökad kritik

Efter flera avslöjanden om att inte arbetskraftsinvandringen fungerar som den ska ökar kritiken mot Reinfeldt också på den punkten.

Samtidigt har statsministern vid flera tillfällen den senaste tiden blivit påmind om de stora problem som hans allianskollegor i Kristdemokraterna och Centerpartiet nu genomgår. Båda partierna dras med opinionssiffror under fyraprocent­sspärren.

Reformer kan röstas ned

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Reinfeldt dessutom att åka på nya förluster redan i dag. Den ­regering han leder väntas åka på nya ­nederlag i två av riksdagens utskott. Det handlar om tandvårdsreformen och om ­insatser om rehabilitering innan utförsäkring.

Försvarsgrodan

Samma dag som jobbpakten sköts i sank gav sig Reinfeldt in i den försvarsdebatt som rasat de senaste veckorna efter att ÖB Sverker Göranson sagt att Sverige bara kan försvara sig mot en fullskalig attack utifrån i en vecka. Efter att statsminister kallat ÖB för ett särintresse fick han hård kritik från partikollegor, alliansvänner och politiska motståndare.

Statsministerns uttalande kallades för ”beklagligt”, ”otroligt” och ”malplacerat” av partifränder.

Ingen jobbpakt

Den tänkta uppgörelsen mellan regering, fack och arbetsgivare skulle bli ett av regeringens viktigaste vapen i striden mot både ungdomsarbetslösheten och Socialdemokraterna i nästa års valrörelse. Men Svenskt Näringsliv drog sig ur.

Trots att förhandlingarna brakade samman vägrar finansministern att se kollapsen som ett nederlag.

– Vi kommer inte att stoppa upp våra processer. Vi kommer under de närmaste veckorna eller månaderna lägga förslag på de åtgärder som är på vårt ansvar: arbetsgivaravgifter, handledarstöd, stödstrukturer och a-kasseavgift, säger Borg.

Slavlön i skogen

Den sista tiden har regeringen fått kritik för att arbetskraftsinvandringen inte fungerar ordentligt. Flera av­slöjanden har på sistone visat hur ­invandrare som kommer hit för att ­jobba utnyttjas till slavlöner – långt under vad arbetsgivarna lovar från början. Ett exempel som SVT:s ”Uppdrag Granskning” uppmärksammat är de kamerunska gästarbetare som planterar skog i Västerbotten – för slavlöner.

Nu höjs krav på att den uppgörelse som regeringen slöt med Miljöpartiet 2008 måste reformeras.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter