Vakt död i Reinfeldts bostad

Polis och ambulans larmades till statsministerns bostad, Sagerska palatset i Stockholm.

En person i 50-årsåldern har hittats död innanför skalskyddet.

Enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om en vakt som tagit sitt liv.

En stor polis- och akutinsats pågick under eftermiddagen utanför Sagerska palatset, Fredrik Reinfeldts bostad i centrala Stockholm.

Larmet till polisen kom 13.11 om att en person hittats skadad innanför skalskyddet hos statsministern.

Enligt två av varandra oberoende källor till Aftonbladet är det en skyddsvakt, inte livvakt, som har tagit sitt liv. Den döde skyddsvakten upptäcktes av en kollega då han kom tillbaka från sin lunchrast.

Utreder attentat

Även om allt talar för självmord, gör man nu en grundlig utredning för att utesluta att det rör sig om ett attentat som är maskerat som ett självmord.

Vapnet återfanns intill den döde och ska nu genomgå teknisk undersökning.

Skyddsvakter är anställda för att skydda ett skyddsobjekt, i det här fallet regeringskansliet. De är alltid beväpnade med skjutvapen.

Skyddsvakter genomgår också säkerhetsklassning där man går igenom en registerkontroll hos Säpo för att se om man är lämplig för uppgiften.

Towe Hägg, presstalesman på polisens länskommunikationscentral i Stockholm, bekräftar delvis uppgifterna.

– Jag kan bekräfta att vi har en avliden man. Han avled inne på Sagerska palatset. Det finns inget som tyder på brott, men vi gör en informationsinhämtning med hjälp av tekniker på plats.

Fick besked på Aftonbladet

Säkerhetspolisen, Säpo, följer utvecklingen.

– Vi känner till att det inträffat en incident vid Sagerska palatset. I nuläget ser vi inga kopplingar till riksdag eller regering. För vår del håller vi oss uppdaterade om fallet, som ligger hos Stockholmspolisen, säger Sirpa Franzén, presstalesman på Säpo.

Däremot dementerar hon uppgifterna om att det var en livvakt som är död.

– Det är inte en anställd på Säkerhetspolisen. Det är en felaktig uppgift.

Personen är anställd av Svensk Bevakningstjänst.

– Han har varit anställd här sedan 2006 och arbetat betydligt längre i branschen bland annat som väktare, säger Anders Lönnebo, vd på företaget.

Mannen har arbetat som vakt sedan 1984 och som skyddsvakt på regeringskansliet sedan 1992, enligt Svensk Bevakningstjänst.

Statsministern själv var inte i hemmet just då larmet kom – eftersom han befann sig på Aftonbladets redaktion.

Det var också under besöket på Aftonbladet som han tog emot beskedet om det inträffade, och begav sig av i en bil tillsammans med sina livvakter.

Tidigare fanns ambulanser på plats, men de har nu lämnat platsen.

Går in med skottsäkra västar

– Det är tre piketbussar, en polisbil och insatsledning här. De får inte säga något. Två civilklädda med skottsäker väst går in i byggnaden, säger reportern Joakim Carlson på plats.

Polisen på plats uppger att det kommer dröja innan platsen öppnas upp. Människor som jobbar i byggnaden hänvisas runt.

– Nu rullar två mörka bussar in med polis. Alla är insatsklädda. De går in i huset. En av dem är maskerad, säger Joakim Carlson.

Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius uppger också att insatsen inte har med Reinfeldt att göra:

– Det handlar inte om statsministern. Jag vet inte vad det är, men Sagerska är ju delvis bostad men också annat, säger hon till Aftonbladet.

Mannens anhöriga har underrättats om dödsfallet.

Publisert: