Polisens nya vapen - allmänhetens mobiler

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SCANPIX
Leif GW Persson tror att den nya tekniken kunde ha stoppat Anders Eklund innan mordet på 10-åriga Engla Höglund.

Ett nytt fotosystem som känner igen brottslingar är polisens nya vapen i jakten på kriminella.

Allmänhetens mobilbilder kan vara till avgörande hjälp.

– Anders Eklund hade nog torskat på det här, säger Leif GW Persson till Metro.

Polisen räknar med att få igång det nya fotosystemet i början av nästa år. Tekniken används redan i övriga Europa och andra delar av världen och bygger på att bilder på en gärningsman matchas med andra bilder i polisens register.

Ungefär samma system som används av exempelvis Google och Iphoto, skriver Metro.

I dag har polisen inte möjlighet att söka efter gärningsmän på det här sättet, menar Per Thollin, chef för polisens nationella avdelning för fingeravtryck och signalement.

Räknar med att klara upp fler brott

I framtiden tror han att polisen kommer ha stor hjälp av allmänhetens mobilbilder. På så vis kommer man förhoppningsvis att lösa fler brott.

– Ett tänkbart scenario är att en vaken granne som ser någon gå och bryta bilar och dörrar i området tar en bild på personen och skickar in. Får vi en träff och det kan kompletteras med annan teknisk bevisning så har du klarat upp en inbrottsliga, säger Per Thollin till tidningen.

”Hade torskat direkt”

Polisprofessor Leif GW Persson är positiv till förslaget – enligt honom kontrollerar polisen sällan övervakningskameror i dagens manuella system om det inte handlar om grova brott. Han tror till exempel att Engla Höglunds mördare, Anders Eklund, hade kunnat gripas innan mordet med hjälp av tekniken.

Två och ett halvt år efter mordet på Pernilla i Falun, som Eklund senare dömdes för, fotograferades han nämligen när han försökte våldta en kvinna. Polisen lyckades däremot aldrig identifiera mannen på bilden.

– Han hade nog torskat på det här. Det är jag ganska säker på, säger Leif GW Persson till Metro.

Publicerad: