Kina visar upp nytt superartilleri

avOlof Svensson

Publicerad:
1 av 7 | Foto: AP
Presidenten Hu Jintao var på plats för att inspektera under invigningen av Kinas nya hangarfartyg.

Kina har för första gången lyckats landa ett jaktplan på ett massivt hangarfartyg.

Nu fruktar omvärlden en omfattande militär upptrappning.

– Detta kommer förmodligen oroa Japan, säger Henrik Stålhane Hiim vid institutionen för försvarsstudier, till Dagbladet.

Det kinatillverkade jaktplanet J-15 lyckades i går landa på landets enda hangarfartyg Liaoning.

Fartyget, som tidigare hette Varyag, tillverkades i forna Sovjetunionen under 1980-talet. När unionen sprack hamnade det i Ukraina - senare köptes det av ett kinesiskt företag som planerade att sjösätta ett flytande kasino.

2011 bekräftade landets militär att man spenderat miljarder på att renovera fartyget - som skulle bli Kinas första fungerande hangarfartyg.

Såg uppvisningen – dog av hjärtattack

Efter en totalrenovering sjösattes Liaoning i september. Enligt Kinas regering  kommer man använda fartyget för att "försvara landets intressen". Jaktflyget J-15 kan bära missiler och bomber rapporterar Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua, enligt BBC.

Landets statliga TV visade i går  den högtidliga landningen när jaktplanet bromsade in på den 300 meter långa landningssträckan. Uppvisningen var så storartad att en tidigare högt uppsatt flygingenjör, som var med att utveckla jaktflygen specialdesignade för fartyget, dog av en hjärtattack i samband med att han bevittnade landningen. Den 51-åriga ingenjörens öde fyllde nyheterna i Kina och han hyllades av landets regering i dag.

Japan oroad över utvecklingen

Söndagen markerar en milstolpe för Kina, menar forskaren Henrik Stålhane Hiim vid institutionen för försvarsstudier i Oslo.

– Det här visar att Kina är mycket närmare att ha ett fungerande vapensystem. Det är ett viktigt steg för Kinas militära modernisering, säger han till norska Dagbladet.

Han menar att utvecklingen följs noga av Filippinerna och Vietnam, som har en pågående konflikt med Kina i Sydkinesiska havet.

Den militära maktdemonstrationen kommer även mitt i en pågående konflikt med Japan om de omstridda öarna i Östkinesiska havet. Både Kina och Japan gör anspråk på öarna och under de senaste månaderna har konflikten trappats upp när båda länderna skickat militärfartyg till området.

– Japan har generellt varit oroat av Kinas modernisering. Den här provlandningen kommer nog skapa en del oro i Japan, säger Henrik Stålhane Hiim till Dagbladet.

Även USA meddelade under dagen att man noggrant följer Kinas militära utveckling, skriver AP.

Publicerad: