”Stäng Sverige på söndag”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagsledamoten vill sätta stopp för konsumtionsfesten

Miljöpartiets Annika Lillemets vill få ett slut på söndagsångesten – genom att hålla affärerna stängda.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SCANPIX
Miljöpartiets Annika Lillemets vill få ett slut på söndagsångesten – genom att hålla affärerna stängda.

Slut på söndagsångest?

Det hoppas Annika Lillemets (MP) på.

Genom att föreslå att affärerna tvingas hålla stängt.

Foto: SCANPIX SWEDEN
Miljöpartiets Annika Lillemets vill få ett slut på söndagsångesten – genom att hålla affärerna stängda.

I måndags stod det klart att jorden förmodligen kommer att vara fyra grader varmare vid nästa sekelskifte – med katastrofala följder, enligt Världsbanken.

Behöver fler jordklot

Men i förrgår fortsatte konsumtionsfesten, när 150 miljoner amerikaner på Black friday vällde in i affärerna för att traditionsenligt inleda årets julhandel. De shoppade loss för i runda slängar 75 miljarder kronor.

Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Lillemets har en lösning: stängda affärer på söndagar.

– Om svenskarna fortsätter handla för fyra procent mer per år, har vi fördubblat vår konsumtion om 18 år. Detta är ohållbart. Om alla konsumerade som svenskar, skulle vi redan nu behöva fler jordklot.

Hon tror att ett söndags­förbud även skulle minska stress och leda till förbättrad folkhälsa.

Nu vill Lillemets tillbaka till 1939. Nästan. Då förbjöds butikerna i Sverige att ha öppet efter klockan 18, och på helger efter lördag lunch.

– Om vi ska ha precis samma klockslag som 1939 är något vi får diskutera, men lite mer åt det hållet. Det är inget jättekonstigt. I Tyskland är det i regel stängt på söndagar, precis som i Norge, säger hon.

Hon har inte fått med sig hela partiet, bara riksdagskollegan Stina Bergström. Grön ungdoms tidigare språkrör Jakop Dalunde säger:

– Jag tror att folk skulle handla lika mycket ändå, men kanske vara mer stressade när de gör det.

En tankeväckare

Sedan 1972 får svenska butiker ha öppet när de vill. Inte ens Annika Lillemets verkar tro att hennes och Stina Bergströms riksdagsmotion om ett nytt förbud ska bli verklighet:

– Det är mer en tankeväckare.

I morgon fortsätter köpfest­en, denna gång på internet. Då är det dags för Cyber monday – första vardagen efter Black friday. Förra året sålde amerikanska näthandlare för rekordsumman sju miljarder kronor. I morgon väntas nytt rekord.

Kolla politiker! här är fler förbud ni kan återinföra

Motbok

1917 infördes förbud mot att köpa sprit utan motbok som gällde fram till 1955. Den ransonerade alkoholen svenskarna kunde få tag på och alla inköp stämplades i boken enligt Brattsystemet. Principen var att hindra alkoholister från att få tag på rusdrycker men hur mycket sprit du kunde få ut varierade från fall till fall. Under motbokens sista tid var maxransonen tre liter starksprit i månaden.

Kaffeförbudet

1756 infördes kaffeförbud i Sverige. Bondeståndet lyckades få igenom beslutet som en hämnd för att de tre högre stånden förbjudit hembränning. Efter det var brygden under perioder också förbjuden under flera tillfällen fram till och med 1822.

Långfredagen

I Sverige har långfredagen betonats av sorg och botdag, ända fram till 1969 vara alla offentliga nöjen enligt lag förbjudna. Biografer, teatrar och dansställen tvingades hålla stängt.

Serveringstiderna

Redan 1640 reglerades det i lag hur länge ett en utskänkningslokal fick servera sprit. Då kunde du köpa en öl fram till klockan 21.00, men bara på sommaren. På vintern var det slutsupet på lokal redan 19.00. Det gällde fram till 1860 då utskänkningstillståndet förlängdes till 22.00.

Förbudet mot Cornelis

1966 skrev Sveriges Radio i en intern instruktion att Cornelis Vreeswijk skulle spelas med måtta. Han gick ur upphovsrättsorganisationen Stim och under en period förbjöd SR alla hans låtar i radion. Samma år upphörde förbudet.

Källa: NE, Regeringen.se

Publicerad:

LÄS VIDARE