En misstänkt släppt för attack mot synagoga

avAdam Westin

1 av 3 | Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD

En 21-åring och en 18-åring har suttit häktade misstänkta för en attack med molotovcocktails mot synagogan i Göteborg förra lördagen.

Nu har den 18-årige mannen släppts.

– Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning, säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande.

Tre män misstänks ha utfört attacken mot en synagoga i Göteborg lördagen den 9 december, men polisen misstänker att fler varit inblandade.

Vittnen uppger att maskerade gärningsmän samlades utanför synagogan och kastade molotovcocktails, en sorts brandbomber.

Där inne befann sig ett 30-tal ungdomar, för en chanukka-fest.

– Jag såg en grupp personer som hukar sig bakom grindarna, hur de reste sig upp och slängde ett flammande föremål över grindarna, har Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen i Göteborg, berättat för Aftonbladet.

Utreds som hatbrott

Två av männen, en 18-åring och en 21-åring, har suttit häktade sedan den 13 december. En tredje som misstänks för brottet begärdes inte häktad då bevisningen ansågs för svag.

Händelsen utreds som hatbrott.

Nu har den 18-årige mannen släppts, men misstankarna kvarstår.

– Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning, säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande.

”Kränkning riktad mot judendomen”

21-åringen kom från Palestina för relativt kort tid sedan. Han sitter fortfarande häktad, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Det blev snabbt känt att gärningsmännen inte haft kopplingar till extremhögern. De kom nyligen till Sverige, från Syrien och Palestina.

– Vi jobbar med att det är en kränkning som är riktad mot judendomen och judar på grund av den bakgrund som de misstänkta har och att attacken var riktad mot en synagoga. Men vi får se vad utredningen kommer fram till, sade åklagare Stina Lundqvist den 13 december.

Rakel, som var på festen, berättar för Aftonbladet att de fick ta skydd i ett särskilt rum i församlingshemmet, som ska användas vid sådana här situationer.

– Det känns hemskt att folk gör så bara för att man är den man är. Vi har inte gjort dem någonting, varför vill de oss illa?

”Tre dagars vrede” efter Trumps erkännande

Donald Trump erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad, då han även meddelade att USA:s ambassad ska flyttas till staden, har väckt stor uppståndelse runt om i världen. Hamas-ledaren Ismail Haniya utlyste en ny intifada, ett uppror, mot Israel. Palestinierna manades till ”tre dagars vrede” i protest mot beslutet.

I Malmö hetsades mot judar under en demonstration på Möllevångstorget. Det ropades bland annat ”vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna.”

– Det finns en latent hotbild mot judar i Malmö, och när det hettar till nere Mellanöstern blir den hotbilden mer aktuell. Men det finns just nu inga generella hot riktade mot person eller församling, sade Calle Persson, presstalesperson för polisen i Malmö, efter händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Göteborg

Malmö