Trump om nya strategin: ”Vi ska stå upp för oss själva”

NYHETER

President Donald Trump presenterade en ny amerikansk nationell säkerhetsstrategi i ett tal på måndagen.

Doktrinen befäster valmantrat ”Amerika först”.

– Ett USA som är bättre än någonsin tidigare.

Trump betonade ”Amerika först” under presidentvalkampanjen 2016. Nu återkom han till budskapet med råge. I måndagens tal i Washington kritiserar han USA:s tidigare ledare för att inte ha levt upp till nationens förväntningar.

– Våra ledare engagerade sig i nationsbyggande utomlands medan de misslyckades med att bygga upp och förnya vår egen nation, säger presidenten, enligt nyhetsbyrån AP.

Trump anser att landet står inför en ”extraordinärt farlig värld”, där hans främsta prioritet är det amerikanska folket.

– Vi ska stå upp för oss själva och vi ska stå upp för vårt land på ett sätt som vi aldrig har gjort tidigare.

Fyra huvudteman

Den nationella säkerhetsstrategin, som också presenteras i ett dokument, fokuserar på fyra huvudteman: skydda det amerikanska fastlandet, främja det amerikanska välståndet, nå fred genom styrka och stärka USA:s inflytande i en konkurrensutsatt värld.

Donald Trump lovar att stå upp för USA och det amerikanska folket – oavsett om det innebär att andra länder stöts bort när det gäller frågor som handel, klimatförändringar och invandring.

Presidenten talar om målet att vara en ”energidominant nation” snarare än ett land som kämpar för klimatet. I Barack Obamas strategidokument från 2015 beskrevs klimatförändringarna som ett ”akut och växande hot till den nationella säkerheten”, skriver AP. Här finns inte den typen av formulering.

Kina och Ryssland

Hotet från ”skurkstater” som Nordkorea, islamistiska terrorgrupper och terrorister i Mellanöstern betonas i strategin.

– Porösa gränser och svaga immigrationslagar har gjort Amerika sårbart på hemmaplan, och handelsrutiner har försvagat ekonomin, säger Donald Trump.

Även informations- och cyberkrigföring nämns som hot.

Dessutom pekas Kina och Ryssland ut som konkurrenter till USA:s inflytande och makt i världen. De båda länderna försöker ”urholka Amerikas säkerhet och välstånd”.

Det hårda tonläget mot Ryssland går stick i stäv med den kärvänliga relation som Donald Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin gett sken av på senare tid i andra sammanhang.

USA vill se förändringar när det gäller extremism i länder som Egypten och Saudiarabien, och knyta närmare band med Indien och Pakistan.

Samarbete med andra länder välkomnas men ska ske på ett sätt ”som alltid skyddar vår nations intressen”, enligt Trump.

Modernisering av militären

Bland åtgärderna för att skydda USA hemmavid ingår att bygga muren mot Mexiko och att ytterligare begränsa invandringen.

Trump utlovar betydande satsningar på militären – och ett USA ”som är bättre än någonsin tidigare”.

– Fred genom styrka. Svaghet är den säkraste vägen till konflikt, säger han.

– Detta kräver en total modernisering av vår militär.

Trumps vallöften - så har det gått 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

USA