Ryssland varnar USA för "blodsutgjutelse"

NYHETER

Ryssland varnar USA för en väntande vapenförsäljning till Ukraina och kriget mot proryska separatister i landets östra delar. Frankrike och Tyskland manar parterna att leva upp till avtalen som slutits. Skenheligt, säger svensk expert.

1 av 2 | Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
Ryssland kritiserar den väntade försäljningen genom vice utrikesminister Sergej Rjabkov. Arkivbild.

USA:s försvarsdepartement har ännu inte berättat vad paketet innehåller, men skriver i ett uttalande att USA har bestämt sig för att förse Ukraina med "förstärkt försvarsförmåga" som endast ska syfta till att försvara landet.

Strax innan tillkännagivandet i fredags publicerade ABC News läckta uppgifter om att försäljningen består av sammanlagt 210 pansarvärnsrobotar, sannolikt det avancerade Javelin-systemet, och 35 avfyrningsstationer till ett sammanlagt värde av 47 miljoner dollar. Om så är fallet måste beslutet godkännas av både kongressen och president Donald Trump.

"Går över gränsen"

Ryssland reagerar i kraftiga ordalag. Vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger i ett uttalande att beslutet är oacceptabelt, och att Washington både "går över gränsen" och "uppmuntrar till mer blodsutgjutelse" i östra Ukraina.

"Amerikanska vapen kan leda till nya offer i vårt grannland", säger Rjabkov.

– Det ska ryssarna säga som först ockuperar en del av ett självständigt land och därefter går in med vapen. Det är så skenheligt att det är fullständigt sagolikt, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

USA:s förmodade vapenförsäljning är nog en fråga där försvarsministern James Mattis och den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster tryckt på Donald Trump, bedömer Hallenberg.

– De vill att när ryssarna beter sig som de gör så ska de möta militärt motstånd. Men att Trump går med på detta, som har den här konstiga relationen till Ryssland, det visar att den amerikanska politiken gentemot Ryssland är motstridig.

Fredlig lösning

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel manar i ett gemensamt uttalande parterna att implementera de avtal som slutits om nedtrappning och tillbakadragande av tunga vapen från frontlinjerna.

"Det finns inget alternativ till en helt fredlig lösning på konflikten", säger Merkel och Macron i uttalandet.

Tidigare i veckan godkände USA att Ukraina köper vissa typer av vapen från amerikanska tillverkare. Det ledde till fördömanden från den ryska regeringen.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har sagt att konflikten i Ukraina är det enskilt största hindret för en bättre relation mellan USA och Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ukraina

Ryssland

USA