Utredde mord och hittade ”skräcklada”

1 av 4
NYHETER

Polisen i Toledo jagade 20-åriga Sierah Joughins mördare.

När de grep den misstänkte James Dean Worley, 57, hittade de också hans dolda ”skräckrum”.

Nu befarar utredarna att han kan ha fler liv på sitt samvete.

Den 19 juli var Sierah Joughin, 20, ute och cyklade med sin pojkvän i hemstaden Lyons, Ohio. Efter att de skiljdes åt på kvällen försvann den 20-åriga collegestudenten.

Tre dagar senare hittades hon död, gömd på ett majsfält.

Samma dag greps 57-årige James Dean Worley vid sin bostad bara några kilometer från platsen där Sierah Joughin hittades, skriver Washington Post.

Den lokala Toledopolisen uppger att de att först kom 57-åringen på spåren när de genomförde dörrknackning i området. Worley ska då ha uppgett att han var ute och körde med sin motorcykel vid tiden för Sierah Joughins försvinnande. Worley ska också ha berättat att hans hoj gick sönder och att tappat bort bland annat sin hjälm, sin skruvmejsel och sina solglasögon efter att ha puttat ut motorcykeln på ett fält där han ska ha försökt laga fordonet.

Frys med spår av blod

Föremålen hade dock redan återfunnits av polisen – bredvid Sierah Joughins döda kropp, skriver Washington Post.

57-åringen greps misstänkt för mord och olaga frihetsberövande. Men fynden som gjordes när polisen genomsökte hans egendom i Toledo har fått dem att befara att James Dean Worley kan ha fler liv på sitt samvete.

I en av ladorna på gården hittades ett dolt rum som gömts bakom höbalar, skriver lokaltidningen Toledo Blade som tagit del av polisen dokument från husrannsakan.

Där framkommer att det i rummet fanns olika former av föremål designade för att hålla människor fångna, dessutom hittade de en frys där det fanns en matta med spår av blod, enligt Toledo Blade.

Under den sex dagar långa tekniska undersökningen av hans ägor hittade polisen också flera par kvinnounderkläder, varav ett par med blodspår. Dessutom upptäcktes olika typer av övervakningskameror utspridda kring hans fastighet.

Flera videoklipp och bilder ska också ha säkrats av polisen som inte vill uppge vad de visar.

”Worleys profil stämmer in på en serieförbrytare och det kan möjligen finnas ytterligare okända offer som kan ha hållits fångna på ovan beskrivna plats” uppger Matthew Smithmyer vid Toledopolisen i de dokument som Toledo Blade har tagit del av.

Tidigare dömd för kidnappningsförsök

Han skriver också att det enligt hans erfarenhet inte är ovanligt att den typen av brottslingar ofta behåller ”troféer” från sina offer.

Polisen uppger också att de hittat vapen, tejp, handklovar och andra föremål som tagits i beslag.

Polisens farhågor om att James Dean Worley kan ha hållit fler fångna på sin gård baseras också på hans brottsregister. 57-åringen har tidigare suttit i fängelse, dömd för att ha försökt kidnappat en ung kvinna år 1990. Då körde han på 26-åriga Robin Gardner som cyklade längs vägkanten med sin bil så att hon kraschade i diket. Worley kom ut och frågade om hon var okej, men i stället för att hjälpa henne drog han in henne i sin bil.

Men hon lyckades fly:

– Jag använde varje uns av kraft jag hade i mig, säger hon i dag till AP.

Jämförs mot andra brott

1993 frigavs Worley men det framkommer nu att han i samtal med fängelseterapeuter gjort uttalanden som tyder på att inte haft några planer på att sluta begå brott, skriver amerikanska medier.

I polisdokumenten som Toled Blade tagit del av framgår att han efter sin tidigare fängelsedom ska ha sagt att han ”lär sig av varje bortförande och att nästa ska han gräva ner” skriver lokaltidningen.

Ohiopolisen uppger att James Dean Worleys dna inte finns i deras register av dömda brottslingar då de inte började spara dna-prov förrän 2005. Åklagarmyndigheten i Ohio uppger att de nu, som vid alla fall, kommer att jämföra 57-åringens dna mot bevis insamlade från andra brottplatsundersökningar som finns samlade i de statliga och nationella databaserna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott