Fick cykeln stulen – gillrade tjuvfälla

NYHETER

När Emelies cykel blev stulen hittade hon den på en försäljningssajt. Tillsammans med polisen gjorde hon då upp en plan på att få tillbaka den, skriver Sydsvenskan.

För några veckor sedan var Emelie från Helsingborg bortrest och när hon kom hem igen var hennes cykel stulen.

Hon polisanmälde stölden direkt men beslöt sig för att kolla Blocket redan samma kväll – och mycket riktigt, där fanns den. Några detaljer var ändrade men det var hennes cykel, då föreslog en vän till henne att de borde ta kontakt med säljaren.

– Men jag var lite osäker på hur vi skulle göra. Vi kunde ju inte bara dyka upp och "stjäla" tillbaka cykeln. Så vi kontaktade polisen, säger Emelie till Sydsvenskan.

Gjorde upp en plan med polisen

Tillsammans med polisen gjorde de upp en plan: Emelie och en vän skulle möta upp säljaren medan polisen väntade en bit bort. Var det hennes cykel skulle de signalera till dem. Och när de så träffade säljaren såg de direkt att det var Emelies cykel.

– Vi provcyklade cykeln och kunde signalera till en polis i bil. Sedan kom först en polis fram och sa att de ville prata med säljaren. Och sedan kom det ännu fler poliser. Några var civila. Det var häftigt. Jag blev förvånad över att de kom så många poliser för en vanlig cykel.

Polisen: Ofta upp till ägaren att hitta cykeln

Hon fick tillbaka cykeln direkt och tack vare att hennes pappa sparat kvitto och ramnummer på cykeln kunde hon bevisa att det var hennes.

Maria Zander på polisen i Helsingborg säger att det ofta är upp till en själv att göra mycket av jobbet om man vill få tillbaka en stulen cykel.

– För oss är det omöjligt att följa flödet på alla försäljningssajter. Dessutom är det så klart enklare för ägaren att känna igen sin cykel. Även om cykeln beskrivs i en anmälan så är det nästan bara ägaren som kan känna igen de små unika detaljerna. Hittar man sin cykel så ska man kontakta oss, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott