Knivterrorist hade fotboja – efter terrorresa till Syrien

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

Prästen Jacques Hamel, 86, filmades när han fick halsen avskuren i kyrkoattacken i Normandie i Frankrike.

– De tvingade honom att knäböja, säger syster Danielle, som överlevde gisslandramat.

En av terroristerna, den 19-årige lokalbon Adel Kermiche, hade elektronisk fotboja efter att ha försökt att ansluta till extremister i Syrien vid två tillfällen.

Men han slapp polisövervakningen på förmiddagarna – och det var då han slog till tillsammans med en annan man.

Två knivbeväpnade män stormade in i en kyrka i Saint-Etienne-du-Rouvray nära Rouen i Normandie mitt under en gudstjänst på tisdagsförmiddagen. Fem personer togs som gisslan.

Prästen Jacques Hamel, 86, dödades genom att han fick halsen avskuren. En nunna skadades allvarligt. Gärningsmännen sköts ihjäl av polis när de lämnade byggnaden.

"Han försökte försvara sig"

Terroristerna, som enligt fransk polis svurit trohet till Islamiska staten, ska ha filmat mordet på prästen, berättar en av de överlevande nunnorna för franska medier. Gisslan tvingades att se på.

– Alla skrek, "sluta, ni vet inte vad ni gör", säger syster Danielle till BFM och fortsätter:

– De tvingade honom att knäböja. Han försökte försvara sig. Det var då det tragiska skedde.

Hon säger även att terroristerna höll en predikan på arabiska vid altaret.

Nunnan lyckades fly tillsammans med två andra ur gisslan i samband med tumultet vid avrättningen, och kunde ropa på hjälp utanför.

– Han var en extraordinär präst, det är allt jag vill säga. Fader Jacques var en stor man, säger syster Danielle.

Den ene av terroristerna hade tre knivar och ett falskt bombbälte på sig. Den andre bar på en köksklocka invirad i aluminiumfolie samt en ryggsäck med falska sprängmedel.

Fotbojan stängdes av

François Molins, fransk anti-terroråklagare, har namngivit en av terroristerna som Adel Kermiche, en 19-årig man som växte upp i Saint-Etienne-du-Rouvray.

Mannen övervakades av de franska myndigheterna, skriver Daily Mail, och var försedd med elektronisk fotboja efter att ha försökt att ansluta till extremister i Syrien vid två tillfällen.

Han fängslades i maj 2015 men släpptes, trots åklagarnas protester, i mars i år – då han istället sattes under polisövervakning, skriver The Guardian.

I villkoren för Adel Kermiches frigång ingick att fotbojan stängdes av mellan klockan 08.30 och 12.30 på dagarna. Han var alltså inte övervakad när attacken inträffade runt 10-tiden på tisdagen.

Använde anhörigas id-kort

Under resförsöken till Syrien använde han id-kort som tillhörde släktingar, uppger François Molins, enligt AP. Terrorresorna ska ha skett förra året.

Vid den första resan greps han i Tyskland i mars 2015 med sin brors id-handling på sig. Två månader senare stoppades den 19-årige mannen av turkiska myndigheter och skickades tillbaka till Frankrike. Han använde då sin kusins id-kort.

Radikaliserades efter Charlie Hebdo

Franska underrättelsekällor uppger för CNN att Adel Kermiche radikaliserades efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015, då tolv personer dödades.

Mer än 10 000 personer finns på Frankrikes så kallade Fiche S-lista, en förteckning över individer som anses hota den nationella säkerheten. Efter de senaste årens terrordåd har president François Hollande lovat att dubbla antalet tjänstemän som arbetar med att övervaka riskflaggade personer.

Normandiekyrkan där gisslantagandet skedde ska sedan april i år ha funnits på en lista över potentiella mål för terrorister.

I ett uttalande från den IS-sammankopplade nyhetsbyrån Amaq news agency tar terrorgruppen på sig attacken. Enligt meddelandet är dådet ett svar på den USA-ledda koalitionens bombningar i Irak och Syrien.

Publicerad: