SMHI varnar för snökaos

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:

Men var är våren?

Våren har nått stora delar av södra Sverige.

Men under måndagen varnar SMHI för kaos på vägarna när det kommer ännu mer snö.

– Det är tillräckligt för att ställa till med besvär, säger Martin Hedberg på Vädercentralen.

Redan 22 februari kunde vi rapportera att våren hade nått Västsverige. Ja, meteorologisk vår alltså, vilket betyder att det varit över nollgradigt i mer än sju dagar.

Inte samma sak som fika i solen direkt. Nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning för Västergötland och Jönköping inför måndagen. Det väntas nämligen komma upp till tio centimeter nysnö, vilket kan ställa till det på vägarna.

– Det är ett lågtryck som rör sig upp över Götaland och Svealand under måndagen och tisdagen. Det kommer att bli snöfall över nästan hela landet, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Våren kvar vid Medelhavet

Undantaget är Skåne och Småland där det väntas bli regn samt uppehåll på Gotland och Öland.

– Det väntas mest snö mellan Vänern och Vättern, tillräckligt mycket för att det kan ställa till problem på vägarna, säger Hedberg.

Vi fryser, var är våren egentligen?

– För att få känslan av vår får man bege sig ända ner till sydöstra Medelhavet, Italien och grekiska övärlden, där är det mellan 15 till 20 grader. Det är kallare än normalt i Västeuropa, säger han.

När blir det vårvärme här?

– Temperaturmässigt rusar det inte i väg i veckan, det är ett par plusgrader på dagen och minus på natten, säger Martin Hedberg.

Solchanser i hela landet

Överlag kommer det att vara ganska liknande väder över hela landet under veckan, med torrare men molnigt väder. Men solen kommer att titta fram.

– Det finns chans till en hel del glimtar under tisdagseftermiddagen och torsdag och fredag. Det är inte bara i södra Sverige utan även i Norrland, säger han.

Var i Sverige skulle du vara för att få mest sol?

– Under måndagen skulle jag vara på Öland eller Gotland. Tisdagen i Jämtland tror jag och onsdagen är det Norrbotten som gäller, säger han.

– Men man kan också sätta sig ner och vänta, var man än befinner sig kommer solen att titta fram någon gång under veckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE