Ny svensk toppar van Gogh-tävlingen

NYHETER

Förut ledde ledarskribenten Ivar Arpi.

Men nu har Petter Samuelson susat förbi i tävlingen om vem som är mest lik van Gogh.

– Han är väl inte konstvärldens Brad Pitt men det får jag väl stå ut med, säger han.

Just nu pågår författaren Douglas Couplands tävling ”I am Vincent”, där världens främsta Vincent van Googh-look-alike ska utses. Vinnaren får 50 000 kronor och en resa till Vancouver, där han eller hon ska 3D-skannas och bli modell för en bronsstaty.

”Inte konstvärldens Brad Pitt”

Fram till alldeles nyss ledde Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi tävlingen, men nu har han fått se sig passerad av en annan svensk, egenföretagaren Petter Samuelson från Stockholm.

– Jag har alltid fått höra att jag är lik van Gogh. När jag var på van Gogh-museet i Amsterdam var det folk som smygfotade mig. Så det är många som har tyckt att jag måste vara med i den här tävlingen, säger Petter Samuelson.

Är van Gogh en stilförebild för dig eller är det en slump att du liknar honom?

– Ja, jag har alltid gillat det där hålögda och deprimerade. Nej skämt åsido så är det nog bara en slump. Vi har båda rött hår, rött skägg och hyggligt markerande ansiktsdrag. Det är ingenting jag har eftersträvat.

Även om Petter inte strävat efter att se ut som konstnären är han road över likheten.

– Jo, det är kul. Han är väl inte konstvärldens Brad Pitt men det får jag väl stå ut med, säger han.

”Jag behåller mina kroppsdelar”

Tävlingen är en omröstning där vem som helst kan gå in och rösta på sin favoritkandidat. Men i slutändan är det Douglas Coupland som avgör vem som vinner.

Har du funderat på att skära av dig örat för att förbättra dina odds?

– Nej, Ivar Arpi gick ju och sa att han skulle göra det om han vann. Jag vill inte vara en copycat. Jag behåller mina kroppsdelar och fokuserar på att odla solrosor i stället.

Petter Samuelsson har i skrivande stund omkring 38 000 röster. Tvåa är holländaren Onno Hesbeen, som också har gått om Ivar Arpi på senare tid, med 37 000 röster.

– Mina vänner har varit så bisarrt engagerade. De har tagit min bild och gjort egna tavlor och filmer. Det är deras förtjänst, inte min, säger Petter Samuelson.

ARTIKELN HANDLAR OM