Flygbolag får rätt att väga sina resenärer

Foto: Hiroki Yamauchi / AP / FREDRIK SANDBERG / TT
Förslaget ansågs kontroversiellt – men har nu godkänts av amerikanska Transportstyrelsen.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Flygbolagets krav tycktes kontroversiellt – de ville att passagerarna skulle vägas innan de gick ombord.

Men nu har amerikanska transportstyrelsen gett Hawaiian Airlines rätt, skriver Independent.

Tidigare i år fick Hawaiian Airlines rätt att be sina resenärer att ställa upp på en "invägning" när de gick ombord på bolagets flygplan. Anledningen var att företaget ville göra det möjligt att fördela vikt jämnt ombord och på det viset spara bränsle.

Experimentet har nu pågått under en sexmånadersperiod. Och nu leder resultatet till att företaget avskaffar platsbokning på den aktuella rutten. Istället placeras resenärerna ut i planet på plats.

Kan stoppa kraschlandning

Enligt Independent anklagas åtgärden för att vara diskriminerande eftersom den endast ska användas på rutten mellan Honolulu och Amerikanska Samoa. Samoas folkhälsoproblem kring fetma hör nämligen till världens värsta.

Sex anmälningar mot företaget har lämnats in till amerikanska transportstyrelsen sedan slutet av september. Men myndigheten dömde till flygbolagets fördel – bland annat efter att Hawaiian Airlines argumenterat för att en jämn viktfördelning kunde göra att plan undviker kraschlandningar.

Hawaiian Airlines är inte först med att använda sig av den här typen av metod – även Uzbekistan Airways och Samoa Air väger in sina passagerare sedan några år tillbaka.