Ska ha tänt eld på krockad bil

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Tre gripna misstänkta för grov mordbrand

1 av 2

Först kördes den stulna bilen in i en lyktstolpe utanför biblioteket i centrala Gävle. Kort därpå stod den i full brand inför chockade åskådare.

Tre personer har gripits misstänkta för grov mordbrand.

– Vittnen har sett att en av dem tände eld på bilen efter händelsen, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Det var vid 14-tiden på måndagseftermiddagen som en bil körde in i en stolpe utanför Gävles bibliotek, i vad polisen först klassade som en singelolycka.

Enligt vittnen ska minst en person ha klivit ut ur bilen efter krocken. Ytterligare vittnesuppgifter gör gällande att någon av de tre misstänkta hällde någon sorts vätska över bilen och tände eld på den. Fordonet visade sig också vara stulet.

Oklart vem som gjorde vad

Utöver grov mordbrand misstänks de tre gripna för stöld, narkotikabrott och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Bilen visade sig vara stulen.

Men det är i nuläget oklart om samma person eller personer som krockade med bilen var de som tände eld på den.

– Det är för tidigt att säga nu och det vi ska utreda. Vi ska försöka knyta ihop alla vittnesuppgifter, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i Gävleborg.

Det är också oklart när och hur bilen stals.

Lyktstolpen utanför biblioteket har krökts av smällen och bilen körde även över ett lågt metallstaket. Ingen person ska ha kommit till skada i samband med krocken eller branden.

– Inte fysiskt vad vi vet, men det var en lite utav en chockupplevelse för flera med en kraftig brand så centralt i Gävle. Även om den släcktes väldigt snabbt, säger Mikael Hedström.

Biblioteket evakuerades

Polisens jourhavande förundersökningsledare Tuula Johansson säger att de har ett bra utredningsläge:

– Det var mycket folk i rörelse där. Men jag vill inte uttala mig mer grundligt än så eftersom vi har vittnen kvar som ska höras.

Anledningen till att brottet rubriceras som grov mordbrand är att bilen stod så nära biblioteket att lågorna hade kunnat spridas dit.

Byggnaden evakuerades på grund av den kraftiga rökutvecklingen, rapporterar Gefle Dagblad.