Polisen varnar för Black Friday: ”Var försiktig”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

På fredag är det Black Friday – en av årets mest populära shoppingdagar.

Men se upp! Polisen varnar för att det finns stor risk att bli lurad under sin digital shoppingrunda.

– När man gör vad man tror är ett klipp ska man vara väldigt vaksam – det kan bli precis tvärtom, säger polisen Jan Olsson.

Foto: THINKSTOCK

Det befaras köphysteri på fredag när Black Friday drar igång.

Tusentals personer kommer jaga shoppingklipp i affärer och köpcentrum – men i lika stor utsträckning på internet. Men vad man tror är en bra affär, kan sluta illa. Nu varnar polisen för shoppingdagen och uppmanar alla att ”vara försiktiga”.

– Extremt många handlar saker med sina kort på internet eftersom prisnivån är lite lägre på Black Friday. Därför är det lättare att man blir lurad, säger Jan Olsson på polisens bedrägericenter.

”Man måste vara försiktig”

En stor fara med shoppingdagen är att man kan leta klipp i hela världen och inte bara i Sverige. Därför nöjer sig kunder sällan med att beställa från sajter de brukar använda, utan istället kanske de beställer från någon annan sajt.

Det gör att risken för att råka illa ut blir stor – att man inte får sina redan betalda varor eller att någon kommer åt ens kortuppgifter.

– Det kan dyka upp företag som säljer en produkt mycket billigt, men det företaget kanske inte finns utan hemsidan är fejkad. Man måste vara försiktig när man handlar på Black Friday, säger Jan Olsson.

Bästa vapnet för att skydda sig

Polisen uppmanar nu alla att hålla sitt kort spärrat mot internetköp när man inte använder det, att handla av e-handlare som har 3D Secure funktionen för säker betalning och att googla företagen innan man slår till.

– Bästa vapnet är att googla företaget, det finns alltid recensioner och det är värdefullt.

Senhösten är den värsta perioden för bedrägerier på internet. Förra året var december den månad då flest bedrägerier vid onlineköp anmäldes.

– Ju fler som handlar desto större är risken att luras. Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det. Har man det med sig så klarar man sig långt, säger Jan Ohlsson.

Black Friday är en stor amerikansk shoppingdag som på senare år även blivit populär i Sverige. Nu storsatsar butikerna nästan lika mycket som inför mellandagsrean.

Publicerad:

LÄS VIDARE