Busschaufför anklagas för att inte stanna för mörkhyade

1 av 6
NYHETER

Östra Hoby. Tre gånger har Samuel Tesfmariam blivit frånkörd av bussen när han står på hållplatsen. Och han är inte ensam om sin upplevelse. Andra mörkhyade personer som bor i byn vittnar om samma sak – en av busschaufförerna stannar inte för dem.

– Om det inte är några svenskar på hållplatsen så stannar han inte. Han bromsar in och kör sedan vidare, säger Samuel Tesfmariam.

Varje morgon tar Samuel Tesfmariam bussen till sin praktik på en verkstad i Simrishamn. Flera gånger har det hänt att han inte fått åka med. Enligt Samuel Tesfmariam stannar inte en av busschaufförerna om det bara står mörkhyade vid hållplatsen. Vilket Ystads Allehanda var först med att berätta om.

– Busschauffören bara tittade på mig och körde iväg. Det blev problem för mig. Jag praktiserar i Simrishamn och kom för sent. Det är inte bra, säger Samuel Tesfmariam.

Är inte ensam

Flera andra asylsökande som bor i Östra Hoby säger att de har varit med om samma sak. En av busschaufförerna tar inte upp utlänningar. Bussen har kört förbi minst fem gånger i juli utan att stanna.

– Det gör mig väldigt arg och oerhört ledsen. Jag kan inte förstå varför, säger Abel Zeray, 25 år.

Abel Zeray skulle till ett möte på Arbetsförmedlingen den dagen. När busschauffören inte stannade blev han en halvtimme försenad.

Vid ett annat tillfälle ska samme busschaufför ha vägrat att släppa av Abel och Samuel. De plingade innan hållplatsen men han fortsatte att köra.

– Han stannade först efter ett par kilometer. Det var i naturen där det inte fanns någon hållplats. Han sa till oss att vi skulle gå av där, säger Samuel Tesfmariam.

– Man blir bara så arg. De fick gå en mil för att komma hem, säger Matilda Pyk.

”Så oerhört grovt rasistiskt”

Matilda Pyk och Magnus Svenningsson som är engagerade i kulturhuset Folkhemmet i Östra Hoby är väldigt upprörda över det som inträffat.

– Det är så oerhört grovt rasistiskt – han stannar när det är vita människor på hållplatsen. Det är apartheid det han håller på med, säger Matilda Pyk.

Matilda Pyk har slagit larm till Skånetrafiken men busschauffören är fortfarande i tjänst.

– De säger att killarna måste höra av sig själva. Först då kan de göra en utredning om vad som har hänt.

Skånetrafikens presstalesperson Kajsa Herner säger att man har talat med busschauffören som körde de aktuella turerna.

– Han nekar till att ha gjort så här. Så ord står mot ord, säger Kajsa Herner.

Kajsa Herner förklarar att de drabbade måste anmäla incidenterna och beskriva vilka tidpunkter det har skett på. Då kommer Skånetrafiken inleda en utredning.

– Jag poängterar att alla är välkomna på våra bussar och att den här typen av agerande inte får förekomma, säger hon.

Folk tittade bort

Enligt Samuel Tesfmaraim reagerade ingen medpassagerare på busschaufförens beteende. De tittade bort eller var fokuserade på sina mobiltelefoner.

– Det är en fråga om civilkurage. Det är minst lika allvarligt att ingen sa ifrån, säger Matilda Pyk.

Hon ska nu hjälpa killarna att sammanställa en anmälan om vad som hänt.

– Man ska komma ihåg att de kommer från en diktatur. Där hade de kunnat hamna i fängelse om de pratade med media. Så de är ganska rädda och ville från början inte gå ut med detta. Någon trodde att det skulle minska chansen att få uppehållstillstånd.

ARTIKELN HANDLAR OM