SMHI vädervarnar: Stormbyar på Västkusten

1 av 3
NYHETER

Efter kulingvarningarna i går – nu blåser stormbyar på Västkusten.

– Ovanligt att det blåser så här mycket redan i augusti, säger Emelie Karlsson på SMHI till Aftonbladet.

Under onsdagen råder det kraftig blåst på många håll i landet och SMHI har utfärdat en kulingvarning för flera svenska farvatten.

– Tidigare i natt hade vi kulingvarningar i nästan hela Sverige men vinden har börjat avta. Just nu har vi nu ute kulingvarningar på Vänern, södra Bottenhavet och norra Kvarken – men värst är det på Västkusten, Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Värst på Västkusten

Längs Bohuskusten har de kraftigaste vindarna dragit fram och där uppmäts fortfarande stormbyar ute på Väderöarna.

Under gårdagen tvingade de hårda vindarna seglingstävlingen Lysekil Wolmen's Match att skjuta upp sin första dag.

– Vi sätter alltid säkerheten främst, så dagens beslut var lätt för tävlingsledningen att fatta. Risken för skador på både båtar och besättningar ökar när vindstyrkan stiger, säger Anna Holmdahl White på tävlingens hemsida.

SMHI: ”Olämpligt att ge sig ut”

Under gårdagen tvingade vindarna på Östkusten även Gotlandsfärjan mellan Visby och Nynäshamn att ställa in sina avgångar och Sjörfartsverket rapporterade om att flera fritidsbåtar var på drift i Stockholms skärgård.

– Även om det lugnat ned sig på flera håll i dag är det fortfarande blåsigt och det kan ännu vara olämpligt att ge sig ut i mindre båtar, säger Emelie.

Hon menar att det är väldigt tidigt på säsongen för så pass kraftiga vindar.

– Den här typen av vindar brukar förekomma först i september–oktober. Det är ovanligt att det blåser så här mycket redan tidigt i augusti. Så iaktta försiktighet om du ska ut på havet.