Flera barn på asylboende misstänks ha tvingats sälja sex

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Personal på olika flyktingboende i Malmö har slagit larm om barn – både flickor och pojkar – som försvinner iväg kvällstid och misstänks tvingas till prostitution.

Förra året misstänkte man femton fall på ett och samma boende, skriver Sydsvenskan.

Sydsvenskan har tidigare rapporterat om att Länsstyrelsens samordnare mot människohandel sedan 2014 fått in över hundra fall, varav ett 40-tal rör barn. Länsstyrelsen i Skåne har registrerat 32 misstänkta fall, där flyktingbarn utnyttjats till prositution.

Det handlar bland annat om barn som förts till Sverige och sedan blivit inlåsta i lägenheter som sexslavar och barn som försvinner iväg från flyktingboende om kvällarna och misstänkts hämtas upp av vuxna för att sälja sex.

Kom tillbaka med värdesaker

Tidingen har besökt det öppna asylboendet Aleris, beläget på fjärde våningen i ett höghus i Rosengård i Malmö. Där misstänker personalen att femton av barnen, både flickor och pojkar, under förra året utnyttjades av äldre män för sexuella ändamål.

Kristina Rosén, projektledare på boendet, säger till Sydsvenskan att de började fatta misstanke när några av barnen, som kommit dit med inga eller få tillhörigheter, plötsligt kom hem med pengar, dyra märkeskläder och guldklockor.

Under hösten har de kunnat skönja ett system, där personer tagit kontakt med barnen redan på centralstationen och försett dem med mobiltelefoner.

– Sen fick barnen underliga samtal här på boendet. Det var så de fick kontakt med kunderna. Sen försvann de ut och kom tillbaka några timmar senare med värdesaker, säger Kristina Rosén till Sydsvenskan.

”Sker hela tiden”

Personalen vet inte vem eller vilka som ligger bakom detta och har heller inte velat pressa barnen på information i rädsla för att skrämma bort dem. I stället har de i vissa fall sökt hjälp hos bland annat Malmö stads stödteam mot prostitution och människohandel (Mika).

– Det här sker hela tiden. Barnen blir hämtade av olika män på märkliga tider på boendena, säger Lisa Green, länskoordinatior mot människohandel vid Malmö stads Mikamottagning, till Sydsvenskan.

Hälften av de femton barnen som misstänks ha utnyttjats i människohandel har omplacerats till skyddande boenden.

Men enligt tidningen utreder polisen inte brotten då de saknar personal. Och trots att flera av fallen i Malmö har anmälts har inget av dem lett till åtal.

I våras slog Stockholmspolisen larm om att ensamkommande flyktingbarn utnyttjas. Till större del handlade det om barn som lämnat sin placering, gått under jorden och sedan utyttjats i prostitution.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN