Stockholm

Två nya vrakfynd i centrala Stockholm

Av: 

Carin Fock

NYHETER

Två nya vrak har hittats utanför Skeppsholmen i centrala Stockholm. Skeppen upptäcktes för två veckor sedan och tros vara äldre än Vasa.

– Plötsligt simmade vi in i dem. De är otroligt stora och det känns skitkul och spännande, säger Jim Hansson marinarkeolog på Sjöhistoriska museet.

Det var i mitten av april som dykningen gjordes. Vraken ligger sida vid sida i närheten av det flytande vandrarhemmet af Chapman mitt i Stockholm.

– Vi hade skannat av botten innan, men våra instrument kunde inte se dem. Det var först när vi dök som vi såg vad som faktiskt fanns där nere, säger Jim Hansson.

Skeppen ligger nedsänkta en bit i botten och är svåra att upptäcka.

– Skulle jag beskriva för någon som inte har sett ett sjunket skepp så påminner det om ett valskelett. Det ser ut som stora revben som ligger längs med botten.

Ligger väl dolda

Jim Hansson säger att skeppen kan vara i samma klass som Vasa.

– De är lika stora och kraftiga, men nedbrutna. Det är dålig sikt där nere, så helt plötsligt simmade vi in i dem. Det känns skitkul och spännande.

Vilken typ av skepp de två nyupptäckterna kan vara är än så länge oklart.

– Vi vet inte riktigt, men tror att det kan vara örlogsskepp. Kanske är det också handelskepp, men de är täckta av sand och väl dolda. Några delar kan också stick in under kajen på Skeppholmen, så det var en ren slump att vi hittade dem, säger Jim Hansson.

Ingen skatt

Förra sommaren hittade marinarkeologerna 15 vrak runt Kastellholmen och Skeppsholmen som gick att datera till 1500- och 1600-talen. De två vrak som nu hittats är troligen från samma tid.

– Vi trodde att man visste vad som låg här i vattnen, eftersom det är ett så välskött område, men tydligen inte. Det kommer nya överraskningar hela tiden, säger Jim Hansson.

Varför har de inte hittats tidigare?

– Jag tycker att det är skitkonstigt, men det verkar helt enkelt som att man inte har dykt. Men det är kul för oss, det finns uppenbarligen mycket kvar för oss arkeologer och forskare.

Jim Hansson tror att skeppen kan bidra till nya pusselbitar till Stockholms historia.

– Vi hoppas att vi kan forska på dem. De är en del av svensk stormaktstid.

Men han tror inte på någon sedan länge glömd guldskatt.

– Nej, skeppen har förmodligen sjunkit vid kaj. Men vi hittar kanske kanonkulor och keramik, det kan ge oss inblick i hur livet såg ut ombord under 1600-talet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert:

LÄS VIDARE

Världens bortglömda skeppsvrak

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Skeppsholmen

Arkeologi