Uber-förare dödade barn vid masskjutning

Av: Hanna Olsson, Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sex döda efter vansinnesskjutning i Kalamazoo i Michigan

1 av 9

Skytten slog till tre gånger – inom loppet av sju timmar.

Sex personer, varav en åttaårig pojke, dödades och misstänkt för attacken är Jason Dalton, 45, som har gripits av polis.

Dalton är en taxiförare hos Uber. Han gick igenom företagets bakgrundskontroll och enligt CNN tog han körningar mellan attackerna.

– Vi fick höra att skytten körde omkring i bil och sköt. Vi blev ombedda att inte vara vid de stora gatorna, säger svenska studenten Michelle Gavigan.

På lördagskvällen, lokal tid, skakades den amerikanska staden Kalamazoo i Michigan av en utdragen och våldsam attack. Misstänkt för dådet är 45-åriga Jason Dalton.

Körandes i en mörkblå stadsjeep är han misstänkt för att till synes slumpvis ha valt sina offer i sammanlagt tre skjutningar genomförda inom loppet av sju timmar på olika platser i staden.

Sex personer dödades, bland dem fanns en åttaårig pojke enligt AP.

– Det verkar handla om den värsta sortens scenario där någon kör runt och skjuter, säger Paul Matyas vid polisen i Kalamazoo.

Tidigare uppgifter från sjukhuset om att en 14-årig flicka dödats, dementeras av polisen. Flickan är vid liv, men hon är allvarligt skadad.

Skott på tre platser

Utöver flickan skadades ytterligare två personer i de tre skjutningarna. För dem uppges tillståndet vara kritiskt och en av de skadade är en nioårig flicka.

Inga av offren verkar ha någon koppling till varandra. Två av de skjutna, en pappa och hans son, sköts vid en bilfirma och de övriga på en restaurang, enligt BBC.

Attacken kopplas till en tidigare skjutning på lördagskvällen. Omkring klockan 20, lokal tid, larmades polis till en parkeringsplats i nordöstra delen av Kalamazoo. Där hade en kvinna blivit skjuten med fyra skott. Hon skakades allvarligt.

Kopplas till tidigare attack

Några timmar senare skedde skjutningen på bilfirman. Där dödades en pappa och hans son.

– Den misstänkta gärningsmannen klev ur sin bil och började prata med personer i två andra bilar, efter ett par sekunder sköt han in i de båda bilarna, säger Matyas.

Skytten ska sedan ha tagit sig till restaurangen, som ligger intill bilfirman. Där sköts den 14-åriga flickan.

Svenske Michelle Gavigan, 27, har bott i Kalmazoo sedan i januari. Hon är utbytesstudent på stadens universitet.

"Ville inte vistas ute"

När hon fick höra om den första skjutningen var Michelle Gavigan utomhus, nära campus, tillsammans med vänner. Området ligger i samma del av staden som skjutningen skedde.

– Vi fick höra att skytten körde omkring i en bil och sköt. Vi blev ombedda att inte vara vid de stora gatorna. Men vi tyckte det var väldigt obehagligt och ville inte vistas ute, säger hon.

Under kvällen har hon följt nyhetsutvecklingen på tv.

– Man blir rädd förstås. Samtidigt känns det bra nu när vi är inomhus och säkra. Det känns som att uppleva USA på fel sätt, säger Michelle Gavigan.

Misstänkta skytten gripen

Under kvällen pågick en intensiv jakt på den misstänkte gärningspersonen. Efter midnatt tog jakten slut efter att polisen lyckats gripa 45-åriga Jason Dalton, enligt NBC. Han är nu är misstänkt för attacken.

Under söndagen blev det även känt att Dalton är en taxiförare för bolaget Uber. Företaget säger i en kommentar att han genomgått en bakgrundskontroll utan anmärkning och att man nu ”hjälper polisen i deras utredning på alla sätt som tänkas kan”.

Enligt CNN plockade Dalton upp och släppte av kunder mellan skjutningarna. Han ska också ha letat efter nya kunder efter den sista attacken, enligt tv-bolagets källa.

Dalton körde en bil som stämde in på beskrivningen och stoppades av polis, som dessutom hittade en halvautomatisk pistol. 45-åringen är inte tidigare dömd för något brott.

– Hotet mot allmänheten är över, säger polisen Paul Matyas.

Han poängterade att skytten inte riktat in sig på särskilt utvalda offer.

– De är slumpmässigt mördade, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN