Riksrevisor avgår

Foto: Riksrevisor Ulf Bengtsson avgår.
NYHETER

Riksrevisor Ulf Bengtsson lämnar sitt uppdrag, skriver han själv i ett pressmeddelande.

Enligt Dagens Nyheter avgår han efter att ha konfronterats med uppgifter om att han lagt sig i en granskning av myndigheten Statens servicecenter, där han tidigare ingick i styrelsen.

– Ifrågasättandet av mitt oberoende i kombination med mitt hälsotillstånd gör att jag nu drar slutsatsen att jag inte har den kraft, den ork och det engagemang som krävs för att jag ska kunna fullfölja mitt uppdrag som riksrevisor, säger Ulf Bengtsson enligt pressmeddelandet.

Under sommaren har Dagens Nyheter publicerat en omfattande granskning av Riksrevisionens arbete. I ett brev till sina medarbetare skriver Bengtsson:

”Någon av de närmaste dagarna kommer sannolikt nya medieuppgifter där mitt oberoende återigen ifrågasätts. Det handlar om ett samtal jag har haft med en myndighetschef under en pågående granskning. Samtalet skedde under min sjukdomsperiod och min minnesbild är att det rörde min hälsa. Men ord står mot ord.”

Språkliga synpunkter

Dagens Nyheter publicerade under kvällen nya uppgifter om att Ulf Bengtsson ska ha lagt sig i en granskning av myndigheten Statens servicecenter, där han tidigare ingick i styrelsen.

Det var sedan han konfronterats med uppgifterna som han meddelade att han avgår, skriver tidningen.

Ulf Bengtsson säger att han endast lämnat språkliga synpunkter på granskningsrapporten. Men generaldirektören för Statens servicecenter, Thomas Pålsson, säger till DN att han i våras blev uppringd av Bengtsson och fick frågor om sin syn på rapporten.

Kollega avgick i juli

I sitt brev till medarbetarna skriver Ulf Bengtsson även att han under 2016 har genomgått en behandling för en "allvarlig sjukdom" och fortfarande är deltidssjukskriven.

"Ett ytterligare ifrågasättande av mitt oberoende i kombination med mitt hälsotillstånd gör att jag nu drar slutsatsen att jag inte har den kraft, den ork och det engagemang som krävs för att jag ska kunna fullfölja mitt uppdrag som riksrevisor", skriver Ulf Bengtsson.

Riksrevisor Susanne Ackum lämnade sin post i juli, med anledning av uppgifter i DN:s granskning om missförhållanden vid rekryteringarna av nya medarbetare. Hon medgav vid en KU-utfrågning i början av augusti att formella fel begåtts.

Riksrevisor Margareta Åberg har valt att sitta kvar på sin post då hon menar att de fel hon begått inte är tillräckliga för att motivera att hon avgår.

ARTIKELN HANDLAR OM