Tusentals irakier återvänder hem

NYHETER

Tusentals irakier har återvänt hem i år, närmare 300 per månad.

Siffrorna har ökat dramatiskt jämfört med förra året.

– Jag hörde att Sverige är jättebra för barnfamiljer, och att det var lätt att få asyl där. Men när jag landade blev jag chockad, säger en irakisk man till Ekot.

Sedan årsskiftet har närmare 300 irakiska asylsökanden varje månad självmant lämnat Sverige och återvänt till Irak, enligt Ekot.

Hittills handlar det om 2 600 personer, vilket är en dramatisk ökning jämfört med 177 under motsvarande period i fjol.

Långa väntetider är en bakgrundsfaktor, men också den nya tillfälliga lagstiftningen som endast ger tillfälliga uppehållstillstånd, tros ligga bakom ökningen.

– Man får även information om de nya tillfälliga lagstiftarna som gör svårt för att människor få uppehållstillstånd i Sverige. Även för de som får uppehållstillstånd blir det bara tillfälliga och inte permanenta, säger Kristina Rännar, processledare på Migrationsverket, till Ekot.

Bland irakierna är det ungefär 40 procent som får avslagsbeslut i dag.

– Jag hörde att Sverige är jättebra för barnfamiljer, och att det var lätt att få asyl där. Men när jag landade blev jag chockad. Det var helt tvärtom. Lag efter lag förändrades och gjorde det svårare för oss, och till slut gav vi upp, säger Sudat Alwandaui som nu flyttat hem med sin fru och sina tre barn till norra Irak.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Irak