SD-desinformatören

Miljöpartisten om Ekeroth: "Det är vidrigt"

Av: 

Lisa Röstlund

Julia Wågenberg

NYHETER

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Kent Ekeroth reste tillsammans med SD-desinformatören Alexander Friback, också kallad Egor Putilov, till flyktingläger i Grekland.

Där samlade de tillsammans in material till en propagandafilm som hatsajten Avpixlat publicerat.

– Det är vidrigt, säger Annika Hirvonen Falk, miljöpartist och vice ordförande i justiteutskottet.

I maj reste Sverigedemokraten Kent Ekeroth på en tjänsteresa till Grekland. Det har han möjlighet att göra gratis inom ramen för sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Syftet: Spela in propagandafilm

Med på resan följde Alexander Friback som också går under namnet Egor Putilov.

Han har kommit att kallas för SD-desinformatören efter att Aftonbladet avslöjat att han under falska identiteter agerat som journalist och debattör. I själv verket arbetar han på Sverigedemokraternas riksdagskansli i Stockholm.  

Ett syfte med resan till Grekland var att spela in en propagandavideo åt hatsajten Avpixlat. Ekeroth och Friback besökte ett flyktingläger i Idomeni nära den makedonska gränsen.

Ekeroth bär kamerautrustning

Idén var, enligt ett mejl som Friback skickat till Ekeroth, att samla in "chockerande fakta". Materialet skulle användas för att berätta att "allt är dåligt och värre kommer det att bli".

På bilder, som Aftonbladet publicerat, syns Ekeroth bära kamerautrusnting. Han har tidigare förnekat att han arbetar redaktionellt åt Avpixlat, men det är känt att han upplåtit sitt privata bankkonto för att samla in pengar till hatsajten.

”Det är vidrigt”

De nya uppgifterna om Ekeroths nära koppling till produktionen av material som publiceras på Avpixlat, reagerar Annika Hirvonen Falk, miljöpartist och vice ordförande i justitieutskottet, starkt på.

– Jag tycker det är vidrigt att Kent Ekeroth bidrar till och sprider hatpropaganda. Det är upp till var och en som fått en maktposition att använda den till vad den vill. Han använder den för att sprida hat och misstro mot utsatta människor, säger hon.

Ekeroth är inte ärlig med sin koppling till Avpixlat, tycker Hirvonen Falk och säger att det är "problematiskt".

”Osmakligt” spridande av desinformation

– Men ännu mer osmakligt är spridandet av desinformation och utmålandet av flyktingar. Det är det allvarligaste, att han sprider propaganda om utsatta människor som leder till hat, säger hon.

Du sitter i samma utskott som Ekeroth. Tänker du markera mot honom personligen?

– Vi markerar politiskt gång på gång i varje sammanhang där Sverigedemokraterna förespråkar en politik som går ut på att göra skillnad på människor. Vi gör vad vi kan för att se till att få till en politik som är mer human, försvarar mänskliga rättigheter och människovärden, säger Hirvonen Falk.

Karlsson: ”Vi har ingen policy”

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, har inga synpunkter på Kent Ekeroths och Alexander Fridbacks jobb för Avpixlat under sin riksdagsresa.

– Såvitt jag förstår var Kent i egenskap av riksdagsledamot på en studieresa med ett seriöst program som var godkänt av talmannen. Vad Kent gjorde med sin tid vid sidan av det officiella programmet är något som han får ta ansvar för och som ni med fördel bör fråga honom om, svarar han Aftonbladet via sms, och fortsätter:

– Utöver att leva upp till riksdagens krav och uppfylla punkterna i det på förhand godkända programmet har partiet ingen antagen policy kring vad ledamöterna får sysselsätta sig med under studieresor. Detsamma gäller eventuellt medföljande tjänstemän.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Det svenska hatet av Gellert Tamas - Det svenska hatet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SD-desinformatören

ÄMNEN I ARTIKELN

SD-desinformatören

Kent Ekeroth

Samhällsnytt (f.d. Avpixlat)

Sverigedemokraterna

”Egor Putilov” Alexander Fridback