God morgon! Det här hände medan du sov

NYHETER

■ ■ Börja dagen med att snabbt få koll på läget. Här är toppnyheterna från i natt.

Foto: Stormen närmar sig Florida.

Varningen: ”Stormen kommer att döda er”

Orkanen Matthew uppges hittills dödat över 340 människor under sin framfart genom Karibien. Omkring klockan åtta på fredagsmorgonen väntas stormen nå USA:s östkust.

President Barack Obama har utfärdat undantagstillstånd i Florida, South Carolina, Georgia och North Carolina. Runt tre miljoner evakueras och sju miljoner kan bli utan ström – och de som inte flyr riskerar att dö.

– Den här stormen kommer att döda er, varnar Floridas guvernör Rick Scott som kallar den annalkande stormen för ”ett monster”
Läs artikeln (TV)

Man knivskuren vid rånförsök

En man knivskars strax före midnatt vid Vårby centrum i södra Stockholm.

– Det är några som har kommit fram och försökt råna honom. I samband med det blev han knivskuren i magen, säger Niklas Mattsson vid Stockholmspolisen.

Mannen fördes till Karolinska sjukhuset, i nuläget med oklara skador. Ingen är gripen och polisen har ingen misstänkt för brottet.
Läs artikeln

Foto: Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Björklund öppnar för S-samarbete

Liberalernas partiledare Jan Björklund svänger i regeringsfrågan – och öppnar nu upp för samarbete över blockgränsen, om de rödgröna blir större efter valet 2018.
– Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen mellan Alliansen och S, säger Björklund i en intervju med Dagens Nyheter.

Allianskollegan och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra avvisar dock idén helt och hållet.

Samtidigt välkomnade Socialdemokraterna redan på torsdagskvällen Liberalernas utsträckta hand.
Läs artikeln

Läs också: S välkomnar L:s utsträckta hand

Mattias Karlsson om SD-filmen: Ser väldigt illa ut

På torsdagskvällen började en ny film spridas på Facebook, som visar hur Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt skrattar åt sin berättelse om hur hans tidigare nazistiska arbetskamrater drog grova skämt om judar.

I klippet, som lagts upp av organisationen "Inte rasist, men...", säger Sjöstedt också att tyskarna alltid heilade när de blev berusade.

– Det ser väldigt illa ut, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson.
Läs artikeln – och se filmen (TV)

Lista: Största skandalerna inom SD

Här avgör Island – med "skandalmål"

Med ställningen 1-2 på resultattavlan när slutsignalen närmade sig såg det ut att bli förlust mot Finland för islänningarna. Men efter ett mycket tveksamt avgörande slutade matchen 3–2.

Efteråt kallar en rosenrasande Lukas Hradecky det för ett justitiemord.

– Domaren sket ner sig, säger målvakten till finska Yle.

Island är i och med segern tvåa i gruppen bakom Kroatien.
Läs artikeln (TV)

Förslaget: ”Gör nyårsdagen till kebabpizzans dag”

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) tycker att för många problem i Sverige skylls på invandringen. För att lyfta fram dess positiva effekter la han nyligen en något utstickande motion – om att nyårsdagen även ska erkännas som kebabpizzans officiella dag i Sverige.

– På nyårsdagen äter man kebabpizza, så är det, säger Hannah.
  Läs artikeln

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!