Rekordet: Här är Sveriges största äpple

1 av 2 | Foto: Ingrids äpple slog det tidigare svenska rekordet med 12 gram.
NYHETER

Ingrid Lind Kristoffersons träd skulle inte få några fler äpplen.

Men så kom ett enda äpple – och det var ett riktigt rekordäpple.

Det var under förra hösten som historien om rekordäpplet hade sin början. Då beskar Ingrid äppelträdet i sin trädgård i Örebro eftersom det inte mådde bra och gav så dålig frukt. Hon fick då höra att det aldrig mer skulle få några äpplen. Så gick månaderna och det blev september.

– Jag stod då och tittade på trädet medan min dotterson sprang runt benen på mig med en kratta. Och då fick jag syn på ett enda äpple i trädet. Barnbarnet ville då slå ned det med krattan men jag sa att vi skulle vänta tills det blir moget, berättar Ingrid Lind Kristofferson.

Vägde äpplet – ”Trodde inte det var sant”

Äpplet, som är av sorten Signe tillisch, växte och växte och växte. Hon ställde en skottkärra med fiberduk under trädet så att äpplet skulle kunna landa mjukt när det väl föll och i slutet av september hade Ingrid ett kalas på tomten. Då fick släkten gissa hur mycket äpplet kunde väga – högst gissade svärsonen med 700 gram. Men han fick fel. För när äpplet väl föll vägde Ingrid det.

– Jag trodde inte att det var sant. Jag var tvungen att hämta ett smörpaket och kontrollväga. Men det stämde – äpplet vägde 794 gram. Och på tjockaste stället var det 41 centimeter i omkrets.

Nerikes Allehanda var först med att berätta om jätteäpplet och enligt fruktexperter som de pratat med så kommer inget äpple i närheten av Ingrids.

– 794 gram – det slår det gamla svenska rekordet med tolv gram, säger Björn Aldén, vetenskaplig intendent vid Botaniska trädgården i Göteborg, till tidningen.

”Helt otroligt”

Ingrids barnbarn Moa fick ta med sig äpplet till skolan och visa sina klasskompisar. Och till helgen blir det ett äppelkalas.

– Hon gissade på 470 gram. Men eftersom min dotterson inte riktigt var med på gissningen och blev lite sur över det så bestämde jag att han har gissat 324 gram – och tillsammans blir det ju helt rätt. Så de vann och får bestämma vad som händer med äpplet.

Ingrid är i efterhand väldigt förvånad över att just hennes träd har råkat få Sveriges största äpple.

– Jag är så förundrad över naturen – den är ju helt otrolig, säger hon