Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Nilsson, 36, stekte spökkorv

Av: Linnea Carlén, Simon Krona

Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Nilsson, 36, från skånska Åstorp stod och stekte kalkonkorvar på kvällskvisten när en av dem plötsligt började rulla runt i stekpannan alldeles av sig själv.

– Jag tänkte att det här var ju praktiskt, säger Björn till Aftonbladet.

Det var en kväll för fyra veckor sedan som Björn Nilsson var ensam hemma hos en vän och lagade middag åt en annan vän som var på väg dit.

I stekpannan på spisen låg fyra kalkonkorvar och fräste i matfettet, när en av dem plötsligt började rulla fram och tillbaka.

– Jag tänkte ”fan, det här måste någon annan se”. Jag var ju själv i huset så jag fick ta fram kameran och börja filma lite.

Björn försäkrar att han inte rörde något på stekpannan eller fuskade på något vis. Han har aldrig varit med om något liknande och har heller inte någon förklaring till den spöklika händelsen.

– Det var kalkonkorv, det brukar jag inte äta. Det kanske är normalt för dem, säger han.

Först efter ett tag slutade korven röra på sig.

– Den var nog färdig antar jag.

Fysikern förbluffad

Det är svårt att säga vad som ligger bakom den självrullande korven, menar Per-Olof Zetterberg som är lektor i fysik på Lunds universitet.

– Jag blev förbluffad av klippet. Man måste undersöka det här noga innan man kan ge några hundraprocentigt säkra svar.

Men han har ändå en teori.

– Jag tror att värmen är ojämnt fördelad över pannan. Då kanske det fräser lite mer på ena sidan än på den andra, och då sätter korven igång och rullar. De tre korvarna som ligger stilla tror jag har häftat vid varandra, och att de utgör en för stor massa för att rulla.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN