Riksrätt närmar sig för Rousseff

Foto: Dilma Rouseff.
NYHETER

Debatten om hennes framtid har pågått i över 17 timmar i senaten – men tiden rinner ut för Brasiliens president Dilma Rousseff.

En majoritet av senatorerna säger att de kommer att rösta för att ställa henne inför riksrätt, skriver tidningen O Globo.

När klockan närmade sig 03.30 i den brasilianska huvudstaden Brasília hade 58 av de 71 senatorerna som anmält sig talat. För att inleda en riksrättsprocess mot presidenten krävs majoritet i senaten – och så här långt har 40 av de 77 närvarande senatorerna uttalat sig för att en sådan ska inledas.

Samtidigt som debatten pågick tömde presidenten sitt kontor i Palácio do Planalto, skriver O Estado de São Paulo. Tidningen rapporterar att Dilma Rousseff packat ihop sina personliga tillhörigheter och skickat dem till presidentresidenset. Enligt personalen på kontoret gick dokumentförstörare och pappersskannrar "nonstop" under onsdagen.

Trolig riksrätt

Dilma Rousseff anklagas för att ha sminkat över budgetunderskott genom lån inför valet 2014, vilket hon själv anser är ett standardförfarande i brasiliansk politik.

En majoritet av ledamöterna väntades redan före ödesomröstningen rösta för att Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt – vilket i längden kan innebära slutet på vänsterstyret i Brasilien. Förlorar Dilma, som hon allmänt kallas i Brasilien, så stängs hon av från presidentposten och ersätts av vicepresidenten Michel Temer i väntan på rättegång.

Efter en rättegång, som kan pågå i upp till sex månader och därmed fortsätta över sommar-OS i Rio de Janeiro, krävs två tredjedelars majoritet för att permanent tvinga henne från makten.

HD avslog vädjan

Tidigare i veckan tändes ett hopp hos regeringsanhängare om att förhala processen då underhusets talman oväntat ogiltigförklarade en tidigare omröstning. Men beslutet drogs snabbt tillbaka. Som en sista möjlig utväg lämnade Dilmas stab på tisdagen in en vädjan till Högsta domstolen om att stoppa processen – men den avslogs.

Rousseff hävdar att processen är olaglig och liknar den vid en kupp från högern med syfte att rulla tillbaka de reformer som gagnat miljontals fattiga som Arbetarpartiet drivit igenom under sina 13 år vid makten. Temer och hans parti PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM