5 skäl till att hylla våra sjuksköterskor

Foto: I dag firas den internationella sjuksköterskedagen.
NYHETER

I dag firas den Internationella sjuksköterskedagen på många håll i Sverige. Dagens arbetsförhållanden för landets sjuksköterskor gör att de förtjänar att hyllas.

1. De jobbar mer övertid än är tillåtet

Övertiden för sjuksköterskor har ökat markant enligt Sineva Ribeiro, sjuksköterska och Vårdförbundets förbundsordförande. Man får max arbeta 200 timmar extra per år och nu innan sommaren har sjuksköterskorna redan nått den kvoten, enligt henne.

– Arbetsgivarna måste förhandla om mer arbetstid, men det är inte ovanligt att de lägger mer timmar på sina anställda utan att göra det.

Dessutom får sjuksköterskor inte ta ut fyra veckors sammanhängande semester, säger Sineva.

Foto: TT Bild

2. De jobbar obekväma arbetstider

Enligt Sineva Riberiro jobbar alla sjuksköterskor både dag, kväll och natt. En sjuksköterska kan arbeta natt för att sedan hoppa på ett kvällspass – därmed räcker inte återhämtningstiden till.

– Så länge du förväntar dig att jobba lika mycket som alla andra, men obekväma tider, orkar du inte ett helt yrkesliv.

Foto: TT Bild

3. De har dålig löneutveckling

Man värderar inte yrket tillräckligt menar Sineva Riberiro, det finns inga möjligheter att dubblera sin lön. Ingångslönen ligger just nu på 25 000-27 000 och de som jobbat länge har en månadslön på runt 30 000 kronor.

– Livslönen är detsamma från när du kommer in i yrket och till du går i pension. Det här är en av de största grupperna som går ut i fattigpension.

Foto: TT Bild

4. De har en dålig arbetsmiljö

Arbetsmiljön för sjuksköterskor har aldrig varit värre, enligt Sineva Riberio. Det har att göra med att de är underbemannade året runt. Underbemanningen gör att man får för lite stöd, får fatta beslut själv och känner sig otillräcklig. Detta leder i sin tur till stress och press.

– Det finns ingen arbetsplats där man inte saknar sjuksköterskor. Att inte tro att det här påverkar arbetsmiljön är fel – det dör redan patienter i dag i vården.

Foto: TT Bild

5. De är mer sjukskrivna

Enligt statistik från Försäkringskassan år 2015 så är sjuksköterskor en av yrkesgrupperna som har fler sjukfall än genomsnittet. Det genomsnittliga sjuktalet bland kvinnor i allmänhet är 136 per 1 000 anställda – och genomsnittet för sjuksköterskor är 148, skriver Vårdförbundets tidning.

Foto: TT Bild