Tvingades slava på jobbet – anmäler vikingagrupp

1 av 2 | Foto: Fotevikens museum
Kvinnan såldes mot sin vilja av teatergrupp.
NYHETER

En kvinna, som arbetar på ett LSS-boende, besökte i juli en vikingamarknad på Fotevikens museum i skånska Höllviken tillsammans med sina brukare.

Då övermannades hon av en teatergrupp under leken ”Köp en träl” och såldes mot sin vilja, till sin och brukarnas bestörtning, skriver Sydsvenskan.

Under besöket på museet blev kvinnan plötsligt påhoppad bakifrån av fyra till fem män, som enligt polisanmälan kastade ett nät över hennes huvud, satte en järnkrage runt hennes nacke och trots hennes protester släpade henne genom marknadsvimlen för att binda fast henne med rep vid en påle.

Kommenterade hennes former och ”färdigheter”

Där satt hon sedan uppspänd i tio, femton minuter innan en man i publiken köpte loss henne, skriver Sydsvenskan.

Männen ur teatergruppen ska också ha försökt sälja in henne genom att kommentera hennes ”sina former” och färdigheter i köket.

Kvinnan, som upplevde det hela som mycket olustigt, har nu polisanmält teatergruppen för ofredande.

– Det var minst hundra personer som stod och tittade på. Hon kände sig uthängd och upplevde det som att de gjorde sig roliga på hennes bekostnad. Det är verkligen inte ok, säger kommissarie Ann-Christine Sjöbeck till tidningen.

”En kul lek”

Enligt museidirektör Björn M Jakobsen är det ”teater, en kul lek som pågått i många år”, som därtill arrangeras av en kringresande teatergrupp och inte av museets egen personal.

– Man fångar in en person som träl och säljer honom eller henne på torget. Publiken tycker det är kul. Alla är med på det, säger han till Sydsvenskan.

Att kvinnan uppgett att hon skrek flera gånger under slavleken och polisanmält händelsen beklagar han.
– Det måste ha blivit något fel och det är beklagligt om hon upplever det som kränkande, men man måste säga ifrån, säger M Jakobsen till tidningen och konstaterar samtidigt att ett ”nej” också hör till trälspelet.

Kommissarie Ann-Christine Sjöbeck har nu bett kommunpolisen kontakta Fotevikens museum och förtydliga att det inte är okej att dra in besökare i vikingaskådespelet mot deras vilja, skriver Sydsvenskan.