Så farlig blir världen om Trump vinner

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Hur rädd borde världen vara för att Donald Trump blir president?

Väldigt, enligt The Economist.

– Hans militaristiska tendenser gentemot Mellanöstern skulle kunna vara ett möjligt rekryteringsverktyg för jihadistgrupper, skriver tidningen i en analys.

Donald Trump.
Foto: John Bazemore/AP
Donald Trump.

Några av de största hoten mot världen just nu är Rysslands invasion av Ukraina, att eurosamarbetet skulle krascha, att islamistisk terrorism skulle sätta världsekonomin i obalans – och att Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet.

I varje fall om man ska tro The Economists analys över globala risker för april 2016. Än så länge har Trump inte varit så detaljerad i sin politik, men några tendenser har börjat bli tydliga.

Varför anser då The Economist att Trump är farlig för världen?

Enligt analysen har han uttalat sig kritiskt mot frihandel, inklusive Nafta (nordamerikanska frihandelsavtalet), och har sagt att Kina manipulerar med valuta.

Gå in med marktrupper

Tidningens analytiker oroas också av Trumps uttalande om Mellanöstern: att han vill döda terroristers familjer och gå in med amerikanska marktrupper i Syrien för att utplåna terrorgruppen IS (samt komma över organisationens olja).

”Hans militaristiska tendenser gentemot Mellanöstern skulle kunna vara ett möjligt rekryteringsverktyg för jihadistgrupper”, står det i analysen.

Skulle Trump vinna riskerar alltså världen att hamna i ett handelskrig. Hans sätt att vilja hantera IS i Mellanöstern, samt att han vill stoppa alla muslimers möjlighet att resa in i USA, skulle öka hotbilden, enligt The Economist.

Expert: Börsen faller

Börsexperten Ian Winer säger till CNBC att amerikanska börsen riskerar att falla med 50 procent om Trump vinner valet. Analysen är baserad på Donald Trumps ekonomiska vallöften.

– Utan att minska utgifterna kommer det troligtvis att behövas åtta till nio procent tillväxt i BNP bara för att göra oss neutrala, säger Winer till nyhetskanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE