Stockholm

Polisen om ingripandet: 25-åringen var utåtagerande

Av: 

Anders Johansson

John Granlund

NYHETER

Den 25-årige mannen blev pepparsprejad i ögonen när han låg på marken – med tre poliser över sig.

Utredningen lades ner.

– Han var en av de mest våldsamma personer jag omhändertagit under mina år som polis, säger en av de ingripande poliserna.

Aftonbladet skrev i dag om en internutredning kring en händelse vid Stockholmsderbyt den 6 mars i år.

Den 25-årige mannen som berättar om sin upplevelse av ett polisingripande uppger att han hade druckit tre öl med några vänner innan matchen innan de tog tunnelbanan till Gullmarsplan där de mötte polisen.

På en film som Aftonbladet tagit del av syns hur poliserna leder Petter mot en polisbuss.

"Gör ju inte motstånd"

Av oklar anledning uppstår tumult och poliser lägger ner Petter på marken.

– Hallå, vad gör ni, han gör ju inte ens motstånd, hörs Petters vänner skrika på filmen.

– Jag fattade ingenting, de sa inget, de bara slängde ner mig på marken, säger Petter.

När Petter ligger på marken tar den ena polismannen fram sin OC-sprej. Från bara ett par centimeters håll sprejar han Petter – som med händerna försöker skydda sitt ansikte – upprepade gånger i ögonen. Samtidigt ligger en polisman över Petter, en annan sitter på knä bredvid honom och en tredje håller hans ena arm.

Efter gripandet fördes han till polisstationen med stöd av lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB.

Han anmälde ingripandet men åklagaren lade ner ärendet.

"Var utåtagerande"

En av de ingripande poliserna har en annan version och uppger att händelsen involverar betydligt mer än det som syns på filmen.

Han uppger att man kallade på 25-åringen efter att en person som man uppfattat varit del av hans gäng kastat ett farligt föremål i en tunnel.

– Då vi strax därefter ställer honom mot polisfordonet i syfte att skyddsvisitera honom drar han sina händer mot sin byxlinning och kastar sig mot min uniformerade kollega och puttar bort honom med våld. Kollegan kastas ner på marken och blir liggandes där en kort stund, säger polismannen i ett mejl.

– Jag försöker att hålla i personen så hårt jag kan då jag inte vet vad han avser att göra, fortsätta att ge sig på min kollega eller, mest troligt, avvika från platsen.

Personen puttar även bort mig och sliter sig. En annan uniformerad kollega lyckas då ta ett grepp och får ner honom på marken. Dock fortsätter personen att göra mycket kraftigt motstånd.

Och polismannen fortsätter:

– När vi bestämmer oss för att omhänderta personen då han var så pass berusad och utåtagerande och sedan även våldsam, börjar han att gå snabbt från platsen. Vi hinner ganska snabbt ikapp honom och säger att han får följa med oss.

Vi, och framför allt jag informerar honom, flera gånger, om att han kommer att omhändertas enligt LOB. Han blir direkt utåtagerande.

Han blir än mer ifrågasättande och vi, poliser, blir än mer säkra på att han är så pass berusad att han inte bör gå på matchen, skriver polismannen i mejlet till Aftonbladet.

Tog grepp

Han uppger att 25-åringen blivit våldsam i samband med att polisen skulle visitera honom.

– Personen puttar även bort mig och sliter sig. En annan uniformerad kollega lyckas då ta ett grepp och får ner honom på marken. Dock fortsätter personen att göra mycket kraftigt motstånd.

– Vi lyckas först inte belägga honom med handfängsel då han flera gånger sliter sig. Först efter en stund lyckas vi belägga honom med handfängsel på hans vänstra armled. Även då sliter han sig och får återigen upp armen. När han även får stöd med den högra armen och försöker att trycka sig upp i troligt syfte att återigen försöka avvika, samtidigt flera poliser försöker att trycka ner honom mot marken så använder jag OC-spray, då de tidigare tvångsåtgärderna hade varit lönlösa.

Även ett vittne har hört av sig till Aftonbladet efter artikeln.

– Jag såg när detta hände. Han blev överfallen till synes helt oprovocerat. Det var läskigt att se på nära håll hur polisen misshandlar en människa. Jag frågade poliser i närheten om det var nödvändigt att göra så som deras kollegor gjorde. Utan svar, såklart.

Petter har bestämt sig för att begära överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholm

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Polisen (myndighet)