Föräldrar stoppade flyktingbarn – så ser dörren ut nu

avNathalie Mark

1 av 3 | Foto: Luf Blekinge
”De som hatar kanske hörs mer men de som älskar är tusen gånger fler” var ett av budskapen.

När föräldrar fick reda på att deras barn skulle dela entré med flyktingbarn sa de tvärnej. Men under tisdagen var det en helt annan dörr som mötte flyktingbarnen.

Föräldrarnas protester ledde till slut till att friskolan fick ta över hela entrén, inklusive toaletter, trots att de tidigare godkänt ombyggnationerna. Undervisningsverksamheten för drygt hundra nyanlända barn fick då flyttas till mindre utrymmen där barnen bara kan gå i skolan halvdagar.

Mötte en kärleksfylld dörr

Beslutet har väckt stora diskussioner på nätet men när Malin Norfall, oppositionsråd och gruppledare för (S) i Ronneby, gick förbi skolan under tisdagsmorgonen var det en helt annan dörr hon såg.

– På hela entrédörren till lokalerna dit flyktingbarnen behövt flytta satt det hjärtan fyllda med positiva budskap. På en av dem stod det ”De som hatar kanske hörs mer men de som älskar är tusen gånger fler”. Det var så fint att se och härligt att de vänt det negativa till något positivt, säger hon.

Malin tog då en bild på entrén som nu har fått stor spridning i sociala medier. Bland annat har operasångerskan Malena Ernman delat bilden och bara där fått över 3 000 gillamarkeringar.

”Vi kan inte acceptera det här”

Bakom den så kallade kärleksbombningen står Liberalernas ungdomsförbund i Blekinge.

– När vi läste om föräldrarnas om inte ville att deras ungdomar skulle gå in i samma entré som flyktingbarn kände vi att det kan vi inte acceptera. Att hot och hat kan påverka samhället så mycket att de här barnen nu måste gå mindre i skolan, säger Ella Lundgren, ordförande i Luf Blekinge.

Men istället för att göra något negativt, så som att ägga entrén, valde de att sprida kärlek och visa att alla är välkomna.

– Vi ville vända det till något positivt och hoppas att det kanske kan väcka en debatt om det som skett här. För det handlar inte bara om de arga föräldrarnas barns skolgång utan även om de nyanländas skolgång.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM