Skärpta asylregler ska få fler att lämna landet

Både rätt till boende och dagersättning ska dras in så snart en asylanskökande fått avslag. Det säger ett förslag som regeringen klubbat igenom. Syftet är att få fler att lämna landet.

– Vi måste se till att de som får nej åker hem igen, säger Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter.

På torsdagen tog regeringen beslut om de nya bestämmelserna som bygger på överenskommelsen med de fyra borgerliga partierna från i höstas.

Skärpningen av reglerna riktas mot de asylsökande som är kvar i landet och erhåller dagersättning, samt eventuellt har plats på anläggningsboende, trots att de har fått nej på sin ansökan om asyl.

Dagens nyheter skriver att det i dagsläget handlar om cirka 4 000 personer som skulle förlora ersättningen med de hårdare reglerna och av dessa har 2 000 plats på boende.

– Vi behöver de här platserna till andra som är asylsökande och då måste man se till att de som får nej flyttar och åker hem igen, säger migrationsminister Morgan Johansson till tidningen.

M: Fler måste lämna landet

De nuvarande reglerna fungerar på så sätt att rätten till dagersättning och bistånd upphör först när en person lämnar landet, även när personen fått avslag på sin asylansökan och det finns ett beslut om avvisning.

Enligt de nya reglerna ska dagersättning och bistånd dras in när ett asylbeslut vunnit laga kraft.

Personer som har barn undantas de nya reglerna. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juni 2016.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell säger att det är helt avgörande att personer som fått avslag på sin asylansökan också lämnar landet.

– Anna Kinberg Batra sa det här redan på vår partistämma i oktober och det här var ett förslag vi hade med oss i förhandlingarna med regeringen. Det är så klart positivt att det träder i kraft.

Publisert: