Majoritet vill att Sverige stannar i EU

NYHETER

Sveriges stöd för EU är starkt trots att Storbritannien röstade brexit. I en opinionsmätning, beställd av SVT Nyheter efter den brittiska folkomröstningen i fredags, svarar en majoritet av svenskarma att de vill stanna i EU.

Över 1 000 svenskar har i den tillfrågats om sin syn på EU. 52 procent skulle rösta ja och 31 procent nej om en svensk folkomröstning om ett EU-medlemskap skulle hållas i dag, visar en undersökning som TNS Sifo gjort för SVT.

EU-stödet har ökat

Undersökningen är gjord efter att det stod klart att Storbritannien röstat för att gå ur EU.

På frågan om även i Sverige ska ha en folkomröstning om ett EU-medlemskap svarar 30 procent ja och 56 procent nej. Samtidigt har stödet för EU ökat under våren enligt SVT.

Går åt fel håll

Dock tycker endast 14 procent av de tillfrågade att saker i EU är på väg åt rätt håll, medan 52 procent svarar åt fel håll.

35 procent har angett vet ej eller varken eller.

Stödet för EU är störst i åldersgruppen 65+ enligt undersökningen. Detta då hela 55 procent anser att Sverige tjänat på EU-medlemskapet. Endast 19 procent tycker att vi bör anordna en ny folkomröstning. Om det blir aktuellt skulle 65 procent av 65+ rösta ja. Även 52 procent bland befolkningen i sin helhet skulle säga ja om en ny omröstning skulle bli av.

SD mest kritiska

Starkast EU-stöd finns i Stockholms- och Malmöområdet, där flest anser att Sverige tjänat på att vara med i EU och där även flest skulle rösta ja om det skulle vara en ny EU-folkomröstning i dag.

Mest stöd för EU ger Centerpartister och lägst förtroende har Sverigedemokrater. Där ville sju av tio se en ny folkomröstning om EU-medlemskapet och 67 procent av SD-väljarna skulle rösta för att Sverige ska gå ur EU om det vore val i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM