Flera döda efter översvämningar i östra USA

1 av 8

avEbba Thornéus, Linnea Carlén

NYHETER

Minst 24 människor, varav en åttaårig- och en fyraårig pojke, har omkommit under kraftiga översvämningar i delstaten West Virginia i östra USA.

Samtidigt rapporteras att två personer dött i en skogsbrand som just nu sprider sig i Kalifornien på västkusten.

Ett kraftigt regnoväder har slagit till mot West Virginia, med katastrofala översvämningar och stor förödelse som föjd.

– Förstörelsen är omfattande och förödande. Vi fokuserar nu på söknings- och räddningsarbete, sade West Virginias guvernör Earl Ray Tomblin tidigare vid en presskonferens på fredagen.

Minst 24 döda

Översvämningarna är de allvarligaste i delstaten på över hundra år, och följer efter en dag av mycket kraftigt regn. Stundtals har det regnat över 25 centimeter på ett dygn, vilket är en fjärdedel av den nederbörd som West Virginia vanligtvis får under ett helt år.

Flera uppges har omkommit i ovädrets spår. Samtidigt som det börjat lätta något har dödssiffran stigit. Vid 5-tiden på lördagsmorgonen, svensk tid, uppgav lokala myndigheter att 23 personer bekräftats döda och under söndagen kom uppgifter om att siffran stigit till 24 stycken.

En åttaårig pojke omkom efter att han fallit ner i en flod på torsdagen. Han omkom när han drogs med vattenmassorna medan han var ute och gick vid en flodbädd med sin mamma och sin syster, rapporterar tv-stationen WSAZ. Hans kropp hittades efter tre timmars sökande.

Även en fyraårig pojke ska ha ha omkommit efter att ha dragits med av en vattenström vid Utah Road, Ravenswood.

Råder undantagstillstånd

Tidiga rapporter visar på omkring 228 mm regn på sina håll. Mer än 100 hem ska också ha totalförstörts och tusentals hushåll och företag blivit stömlösa. Guvenör Earl Ray Tomblin har utyst undantagstillstånd i 44 av 54 län, rapporterar Reuters. Bland de värst drabbade är Greenbrier County i sydvästra West Virginia. Bara där har 15 personer mist livet.

Myndigheterna arbetar nu på högvarv för att undsätta människor som räddat sig upp på hustak för att undkomma vattenmassorna eller blivit strandsatta på grund av bortspolade broar och vägar, skriver TT.

Ovädret som drabbat delstaten uppges vara en del av ett allvarligt vädersystem som dragit över den amerikanska mellanvästern, och utlöst tornados.

Skogsbrand i Kalifornien

Under kvällen, sent natten till lördag svensk tid, uppges även minst två personer ha omkommit till följd av en skogsbrand i Kern County, Kalifornien, nära sjön Lake Isabella utanför Bakersfield.

Branden utbröt i torsdags och är en av flera som just nu rasar i delstaten. Även där har guvernören, Jerry Brown, deklarerat undantagstillstånd. Över 100 byggnader har förstörts.

Tre brandmän som deltagit i släckningsarbetet har förts till sjukhus med rökskador och hundratals människor har tvingats evakuera sina hem, skriver TT.